2008-09-30

TS-LKD programa ir pripažinta geriausiai

Savaitraštis „Veidas“ ir Mykolo Riomerio universitetas rengia partijų rinkiminių programų analizę. Priminsime, kad tie patys ekspertai jau vertino partijų ekonomines, verslo ir švietimo programų blokus. Visose šios srityse, aukščiausius įvertinimus pelnė Tėvynės sąjunga. „Veido“ ir M.Riomerio universiteto ekspertai ėmėsi migracijos, valstybės valdymo ir teisėsaugos problemų. Visose srityse ir vėl aukščiausius balus surinko Tėvynės sąjunga.
Politinių partijų rinkimų programų vertinimas: migracija
I vieta TS-LKD –- 46 balai
II vieta Liberalų sąjūdis - 27 balai
III vieta Lietuvos socialdemokratų partija - 22 balai
IV vieta Liberalų ir centro sąjunga - 19 balai
V vieta Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga – 8 balai
VI - VII vieta Darbo partija - 6 balai
VI – VII “Tvarka ir teisingumas” - 6 balai
“Išsamiai apie migracijos problemas kalba tik Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Teisingas jų pastebėjimas, kad pagrindinis emigraciją skatinantis dalykas – atlyginimų skirtumai Lietuvoje ir kitose ES šalyse, pastebima ir tai, kad emigracija kuria naują našlaičių kartą, kurios tėvai gyvena užsienyje, daug dėmesio skiriama pilietybės klausimams. Priešingai nei kitos partijos, TS-LKD pastebi ir gresiančias imigracijos problemas, bei siūlo galimus migracijos problemų sprendimus”,- pastebi “DnB NORD” banko vyriausiasis analitikas prof. Rimantas Rudzkis.
“Gana tiksliai emigracijos problemą įvardija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Jie akcentuoja ne tik tradicinį požiūrį į problemą (darbas su išeivija), bet ir daug svarbesnį – emigraciją sukeliančias priežastis ir darbą valstybės viduje”,- teigė M. Romerio universiteto teisės fakulteto Tarptautinės teisės katedros docentė dr. Lyra Jakulevičienė.
Rinkimų programų vertinimas: valstybės valdymas
I vieta TS-LKD 38 balai
II vieta Darbo partija 27 balai
III-V vieta Liberalų ir centro sąjunga 26 balai
III-V vieta Liberalų sąjūdis 26 balai
III- V vieta Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga 26 balai
VI vieta Lietuvos socialdemokratų partija 22 balai
VII vieta “Tvarka ir teisingumas” 20 balų
Pasak “Tranparency International” Lietuvos skyriaus direktoriaus Ryčio Juozapavičiaus, “progresyviai apie viešojo administravimo tobulinimą kalba Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, jų programa – geras intelektinis produktas, kuriame pateikiama nemažai naudingų pasiūlymų. Beje, ši partija vienintelė viešai prabilo apie korupciją žiniasklaidoje – politinei jėgai tam tikrai reikia drąsos”.
“Moderniausiai apie viešąjį administravimą kalba konservatoriai. Jie siūlo valdymo reformas orientuoti į verslo vadybos metodų taikymą viešajame sektoriuje (“naujoji viešoji vadyba”). Tuo paremtas valdymo modelis iš dalies gali padėti išspręsti korupcijos, nepotizmo ir kitas viešajame sektoriuje susikaupusias problemas”,- teigė Mykolo Romerio universiteto Viešojo administravimo fakulteto Viešojo administravimo katedros docentas Vainius Smalskys.
Teisėsaugos sritis
I vieta - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 43 balai;
II vieta – Darbo partija – 23 balai;
III vieta – Liberalų ir centro sąjunga – 23 balai;
IV vieta – Liberalų sąjūdis – 22 balai;
V vieta – Lietuvos socialdemokratų partija – 21 balai;
VI vieta – “Tvarka ir teisingumas” – 18 balai;
VII vieta – Naujoji sąjunga – 16 balai;
VIII vieta - Pilietinės demokratijos partija – 10 balai.
“Ir apimtimi, ir turiniu nuo kitų skiriasi TS-LKD programa. Matyti, kad jos rengėjai yra plataus mąstymo, iš vidaus žino atitinkamų institucijų problemas ir siūlo konkrečias bei įgyvendinamas priemones”,- TS-LKD programą vertina Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

lietuviska patarle sako: Negirk programos nepasibaigus rinkimams.