2008-09-23

Prieš rinkos santykius tarp žmonių

Profesorius Vytautas Landsbergis savo atsiminimuose apie „derybas“ su tuometinės Tarybų sąjungos vadovais rašė, kad viename derybų raunde SSRS premjeras Ryžkovas, atsinešęs sunkius tomus, klausė ar gerbiamas profesorius žino, kiek plieno tona kainuoja pasaulinėje rinkoje ir už kiek plieną perka tuomet pusiau priklausoma Lietuva. Profesorius teigia, kad jis į tokį klausimą truktelėjo pečiais, pasakęs, kad tai nėra šių derybų klausimas, o jis norėtų padiskutuoti apie tai, kaip TSRS ir Lietuva galėtų sugyventi kaip Nepriklausomos valstybės. SSRS premjeras taip pat truktelėjo pečiais niekaip nesuprasdamas kaip Lietuvos vadovas nėra pasirengęs diskutuoti elementariais techniniais klausimais.
Panašios mintys man kilo pasiskaičius Laisvosios rinkos instituto ir tarptautinių santykių politikos instituto padarytą TS-LKD programos analizę. Jos svarbiausi teiginiai puikiai atsispindi pavadinime. TS-LKD rinkimų nuostatų analizė: vertybės dominuoja, verčių nėra Laisvosios rinkos institutas, perskaitęs TS-LKD rinkimų programą, tiesiog neteko galimybės pritaikyti savo tyrimo metodų ir atkakliai visame tekste ieškojo technokratinių sprendimų, kurių programoje buvo labai mažai. „valstybės valdymas be finansų - tai tik literatūra, TS-LKD pateikia labai rezervuotus ir atsargius mokesčių pasiūlymus, kurių dauguma siekia didinti perskirstymą ir mokesčių naštą, kova su alkoholizmu, kova prieš emigraciją, jaunimo politika, parama šeimai, numatomas "teminis reguliavimas", kai kelių įvardintų problemų sprendimui bus pasitelkiamas visas arsenalas valstybinių instrumentų. Tai rodo partijos nepasitikėjimą asmeniu ir rinkos veikimu“.
Aš (o taip pat manau) ir dauguma mūsų partijos narių pasitikime rinkos priemonėmis, kada kalba eina apie ūkį ir jo raidą. Vienok niekada nesutiksiu ir kovosiu prieš tai, kad rinkos santykių instrumentarijus būtų perkeltas į santykius tarp žmonių.
Ekonominėje raidos programoje Tėvynės sąjunga pateikė superkonservatyvią ir LLRI seniai propaguotą fiskalinio konservatyvizmo programą, kuri iš esmės turėtų remtis šiomis prielaidomis:
Mokesčių lengvatų ir išimčių atsisakymo,
Vienodų mokesčių tarifų (pageidautina mažesnių) nustatymu.
Biudžeto deficito mažinimas
Jei laisvosios rinkos instituto ekspertai, būtų apsiriboję savo srities t.y. valstybės ekonomikos vertinimu, jie būtų pastebėję, stulbinantį TS-LKD nuostatų laisvarinkiškumą ir konservatyvumą. Tėvynės sąjunga nesišvaisto pažadais mažinti mokesčius, kadangi puikiai suvokia, tokiu atveju tai didins biudžeto deficitą arba privers numirti tokias visuomenei svarbias sritis kaip Teisėsauga, sveikata ir švietimas.
Tai, ką LLRI ekspertai vadina „perskirstymo“ didinimu, aš būčiau linkęs pavadinti didžiausia konservatyviąja revoliucija, po mūsų mūsų nepriklausomybės atgavimo ir privatizacijos pabaigos.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Laisvosios rinkos institutas nera sventa karve. Tai yra liberalias vertybes puoselejanti organizacija, neformalizuoti politine jega. Panasiai kaip ekonomikos genijus Nauseda. Du legendiniai dalykai po Svyturio alaus. Apie objektyvius tyrimus siuo atveju kalbeti neverta. Tikrai jis turetu vadintis ne institutu, o liberalizmo irstva.
Ponui Kestuciu siulyciau neskaityti tokio meslo, geriau jau rukyti prasta zole :) Visu partiju programos yra geros, taciau politika lieka politika. Na kas prisipazins, jog nemyli tevynes? Mylim mes ja visi, tik del skirtingu priezasciu.
Profesorius galetu pagalvoti apie konservatorisko socialines geroves universiteto ikurima. Prisimenu, kai visos viltys i profesoriu buvo sudetos. Geri laikai buvo...Ech...

Anonimiškas rašė...

Gerb.Kestuti referuokite visuomenei kaip vykdomas jusu partijos pazadas ivesti Klaipedoje vieninga knygute.Berots bendrapartietis Usonis kazka ten daro.Kaip sekasi ?Pavargom laukti, pats laikas nes mokesciai uzpjove.

Kęstutis Gabšys rašė...

Referuoju. Siuo metu tarybos narys M.Usonis rengia tarybos sprendimo projekta del knygutes sugrazinimo. Aciu, kad siuo procesu domites. Tai patvirtina, kad Tevynes sajunga eina teisinga linkme