2009-06-11

Dar ne pagal išgales II

Praėjusiame rašinyje apatariau mūsų miesto biudeto mažinimo ypatumus, kuriuos mūsų lauks artimiausiame miesto tarybos posėdyje. Šiandien išdėstysiu savo poziciją dėl kito biudeto mažinimo baubo t.y. uostamiesčio biudetinių įstaigų ir savivaldybės administracijos darbuotojų išėjimo kelių savaičių trukmės „solidarumo atostogų“.
Artimiausiame posėdyje 4,9% bus sumažintas savivaldybės administracijos atlyginimų fondas. Socialinių įstaigų darbo užmokesčio fondas mažės kukliau – vos 2,9%. Kultūros įstaigos atlyginimų fondo mažinimas panašės į socialinių įstaigų, o švietimo įstaigoms atlyginimų mažinimas bus arčiau admisntracijos darbuotojų atlyginimų rodiklio.
Bent jau mano nuomone šis darbo užmokesčiui skirtų pinigų mažinimas, privalo paskatinti įstaigų vadovus, atidžiau peržiūrėti savo įstaigos etatų sąrašus. Labai gaila, bet dauguma įstaigų vadovų, šios problemos nesupranta ir darbo užmokesčio mažinimą, ketina spręsti savo darbuotojus išleisdami kelių savaičių trukmės nemokamų „solidarumo atostogų“. „Solidarumo atostogos“ yra pavojingos tuo, kad jos neskatina problemų sprendimo. Ekonominis sunkmetis aišku baigsis, tačiau į galobalinės ekonomikos pakilimo fazę mūsų miesto viešasis sektorius ateis su prieštvanines organizacine struktūra ir brežneviniais darbo organizavimo principais.
Labai gaila, kad per septynerius ekonominio klestėjimo metus, mes taip begėdiškai išvaistėme klaipėdiečių mums suneštus pinigus ir už juos nesugebėjome klaipėdiečiams suteikti aukščiausios kokybės paslaugų.
Suprantu, kad bedarbystė šiandien yra didelė, tačiau tikrai galvoju, kad daug humaniškiau būtų iš darbo paleisti kelis procentus darbuotojų, negu versti atostogauti visus biudžetininkus - daugumai kurių beviltiškai tiksi procentai už paimtas paskolas. Galų gale dauguma darbuotojų yra tėvai, o vaikų juk nemokamų atostogų neišleisime.
Šis atlyginimų fondo mažinimas bus esamos valdžios lyderystės išbandymas. Ar užteks merui, administracijos direktoriaus valios priimti sunkius bet būtinus sprendimus? Ar užteks valios miestą priversti gyventi pagal išgales?

1 komentaras:

Kučinskas rašė...

išleiskim mera metams kitiems atostogu. Miestas daug sutaupytu, butu sustabdyta biudzeto erozija.