2009-06-20

Už laisvę ir atsakomybę

Bemaž pusmetį, pabaigęs savo kasdienius darbus, galvojau ko trūksta mūsų miesto politiniame gyvenime ir ką reikėtų jame keisti. Šiandieninė mūsų miesto valdžia gal ir neblogai įgyvendina savo užsibrėžtus tikslus, tačiau nuo to miestas nei kiek neįgauna žavesio ir patrauklumo. Manau tikrai yra kvaila galvoti, kad vietoje Danės krantinių, pastačius naują plaukimo baseiną, mūsų gyvenimas tuoj pat pasisuks 180 laipsnių. Tai tėra techniniai sprendimai, kurie dar neužtikrina ilgalaikio klestėjimo.
Kiek aš bebandžiau jungti ir grupuoti sprendimus, reikalingus miesto vystymuisi užtikrinti, visi mano siūlymai susivedė į laisvės ir atsakomybės derinį. Būtent laisvės ir atsakomybės derinys yra ta problema, kurios nepręsdami, mes ir toliau gyvensime stagnuojančiame mieste. Negalima teigti, kad mūsų mieste maža yra laisvės ar kad visiškai neliko atsakomybės. Bėda yra tai, kad šios dvi vertybės mūsų mieste kartu nevaikšto.
Mūsų miesto valdandieji nori, kad miestiečiai patys valytų savo daugiabučių namų kiemus (t.y. priisimtų atsakomybę), tačiau nenori žemės aplink namus atiduoti jų nuosavybėn (t.y. suteikti laisvės jiems tuose sklypuose tvarkytis).
Miesto valdantieji nori, kad mieste veiktų nevyriausybinės organizacijos, tačiau net ir nupirkusios iš jų paslaugas, nesugeba užtikrinti jų tvaraus finansavimo. Baisiausia yra tai, kad valdžia puikiai žino, jog organizacija teikia paslaugas tris-keturis kartus pigiau nei jas teiktų jų pačių įkurta biudžetinė įstaiga.
Mūsų miesto valdžia puikiai gina „teises“ asmenų, kurie į namus tempia šiukšles, teises laisvai prekiauti alkoholiu, bet taip pat lengva ranka uždraudžia klaipėdiečiams maudytis sutemus ir bet kuriuose vandens telkiniuose išskyrus Baltijos jūrą.
Tikrai nevardinsiu daugiau valdžios „nuodėmių“, tik pridėsiu, kad toksai valdžios požiūris į miestiečius, suformavo tokį patį miestiečių požiūrį į valdžią. Aštuonerius metus miesto valdžia lengva ranka švaistė pinigus kaip išmaldą jas dalindama nevyriausybinėms organizacijoms, kad šiandien daug Klaipėdos miesto nevyriausybinių organizacijų pamiršo apie savo įsipareigojimus visuomenei ir visą savo veiklos prasmę regi, tik savivaldybės pinigų įsisavinime.
Manau, mums visiems reikėtų pradėti dirbti kitaip. Ir priimdami bet kokius sprendimus paklausti savęs ar tai gina piliečių laisves ir skatina jų atsakomybę. Atsakomybę ne prieš valdžią. Atsakomybę prieš save ir savo bendruomenę.  

Komentarų nėra: