2008-12-01

Klaipėdiečių frakcija: mitas be realybės

Šiomis dienomis (gruodžio 1-ąją) mūsų miesto laikraščiai mirgėte mirgėjo Klaipėdos mero R.Taraškevičiaus fantazijomis apie Seime buriamą „klaipėdiečių frakciją“. Man buvo keista, kad „klaipėdiečių frakcijos“ vardo nebuvau girdėjęs tada, kai uostamiesčio gyventojų interesus Seime atstovavo trys liberalcentristai, o išgirdome tada, kai jų Seime iš viso nebeliko.
Man taip pat buvo keista, kad meras savo susitikimams su Klaipėdoje rinktais Seimo nariais, pasirinko pirmadienį, kuomet dauguma Seimo narių pluša savo rinkiminėse apygardose. Dar daugiau laiko praleidau skaičiuodamas mero išgirtus „svajonių Klaipėdos“ investicinius projektus, kuriuos Seimo nariai privalėtų „pramušinėti“.
Šiandien mane pasiekė tam tikros nuotrupos ir žinios apie garsųjį „klaipėdiečių frakcijos“ susitikimą. Sutikime iš senųjų mitinės frakcijos narių dalyvavo tik Grubliauskas. Nebuvo E.Masiulio, I.Šiaulienės. Grubliauskas tikriausiai turėjo atidirbti už mero paramą Seimo rinkimų antrajame ture, o Seimo naujokai paprasčiausiai atėjo pasižiūrėti kas kaip.
Didžioji dalis pokalbio su Seimo nariais sukosi apie Klaipėdos arenos statybas ir jos finansavimo reikalus. Skaitytojams primenu, kad suprojektuota Klaipėdos miesto arena turėtų kainuoti apie 110 milinų litų. R.Taraškevičius tikisi, kad arena bus finansuojama po trečdalį iš ES fondų, valstybės investicijų programos (VIP) ir mūsų miesto savivaldybės. Kiekviena iš šių finansuotojų turėtų savo piniginę pasiploninti maždaug 40 milijonų litų.
Nežinau kaip yra su europiniais pinigais, tačiau tarpuvaldžiu, R.Taraškevičius mindė ministerijų koridorius, siekdamas gauti Valstybės investicijų programos pinigus. Paskutines dienas skaičiuodamas ūkio ministras V.Navickas įtraukė Klaipėdos arenos projektą į VIP-o finansuojamų objektų sąrašą. Tiesa tai padarė su tiek daugybe žvaigždučių, kad tai labiau primena ne rimtą dokumentą, o kokį nors žvaigždėlapį. Ir 40 VIP-o milijonų susitraukė ligi 20.
Savo investicijų dalies nebelabai išgali susimokėti ir miesto savivaldybė. Šiais metais Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetas nesurinks apie 15 milijonų litų. Skolintis neleidžia viršyti paskolų limitai. Be to visi žinome, kaip sunku ir brangu šiais laikais yra pasiskolinti.
Šiandien Klaipėda liko kovoti dėl arenos su Kauno miestu. Kauno miestas mūsų kovoje turi konkurencinį pranašumą, nes jei ten neatsiras arena, po kelių metų Kauno „Žalgiris“ bus pašalintas iš Eurolygos. Žinant, ką visiems lietuviams reiškią „Žalgiris“, joks politikas nepasirinks arenos Klaipėdoje, tuo pasmerkdami Žalgirį iškristi iš Eurolygos.
Jei mūsų meras būtų tikras ūkininkas „klaipėdiečių frakcija“ jis būtų būręs maždaug tada kai areną statėsi Šiauliai. Tada arena būtų kainavusi maždaug 50 milijonų ir savivaldybei nebūtų jokių problemų įnešti savo dalį.Tuo metu meras nematė reikalo statyti arenos, matyt todėl, kad nesugeba matyti toliau savo nosies. Šiandien, kai arenos finansavimas pakibo ant plauko, meras iš spintos ištraukė negimusios „klaipėdiečių frakcijos“ griaučius. Šios frakcijos prireikė tam, kad visuomenės akyse būtų galima pasidalinti kaltėmis dėl neįgyvendinto projekto. Tada, kai projektai pasiseka, pasidalinti sėkme meras kažkaip pamiršta.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Daugiau optimizmo ir tikiuosi, kad Bilotaite tikrai matys toliau savo nosies :))) ... ai, pamirsau, gi klaipedieciai koncervatoriai apart piketo, pesimizmo ir niurzgejimo nieko daugiau nesugeba... As tik Jaunuju konservatoriu lyga palaikau - maziau politikuoja, daugiau geru darbu nuveikia, o ka Jus, mielas ir samdomas politini darbuotojau?

Anonimiškas rašė...

Jaunuju konservatoriu lyga palaikau - maziau politikuoja, daugiau geru darbu nuveikia

Taip, kurgi ne: geru darbu sarasas:
1 darbas: sutvarke vienas senas kapines.
2 darbas: sutvarke vienas senas kapines.
3 darbas: sutvarke vienas senas kapines.
ir taip toliau...

Anonimiškas rašė...

Isivaizduoju, kaip po desimt metu pasirodys pirmoji mano knyga "Kas sugriove Klaipeda?". Taraskeviciaus veidas puikuosis ant jos virselio.

Anonimiškas rašė...

Tikrai beviltiškai atrodo su ta mūsų arena...o konservatoriai vyresnieji tikrai netrykšta Klaipėdoje optimizmu, bet jaunuosius tikrai pagirčiau ir kapus apleistus tvarko už savivaldybę, ir jaunimui gerų renginių organizuoja, mano sūnus lanko, matau kaip vaikas keičiasi

Anonimiškas rašė...

man labai patiko, kai paprasiau asmeniskai pono "kirpyklu magnato" jurkeviciaus pasneketi apie savivaldos istatymo viena pataisa, kuri pagerintu visu lietuvos savivvaldybiu darba - jis atsake trumpu zodeliu "ne". tuo labiau, kad jis yra valstybes valdymo ir savivaldybiu reikalu komiteto narys. Kagi, reikes paprasyti zuoko - drakulos, tas turi daugiau patirties, tikriausiai suvoks, kad vienas "ne" dividendu neduoda.
A.V.