2008-11-15

Aplink privatizavimo komisija dideli skandalai

Kai savaitės pradžioje kolegoms Klaipėdos miesto tarybos nariams pasiūliau pasvarstyti idėją apie tai, kad verta būtų paleisti savivaldybės turto privatizavimo komisiją, nesitikėjau, kad aplink šį procesą kils toks šurmulys.
Nemažiau keistesnė buvo savivaldybės vicemerės J.Simonavičiūtės ir pačio privatizavimo komisijos pirmininko V.Vareikio įžeidinėjimai mano adresu. V.Vareikis buvo vienas iš geriausių mano dėstytojų, kai aš mokiausi Klaipėdos universitete ir man labai gaila, kad jau tarybos narys Vygantas su manimi elgiasi taip tarsi tebebūčiau studentu. Į gerbiamo V.Vareikio pastabą esą aš nežinau įstatymų, galiu atsakyti tik tiek, kad vadovaujuosi sveiku protu ir įstatymine logika. Sveiko proto ir įstatyminės logikos šiuo atveju trūksta mano didžiai gerbiamam kolegai. Įstatymus galima pasiskaityti, tuo tarpu sveikas protas jokiame civiliniame kodekse nėra aprašytas.
Savo pareiškime aš noriu ir norėjau pabrėžti, kad mūsų mieste baigiasi privatizavimo era. Mes nebeturime objektų, kurie veiktų idealios konkurencijos sąlygomis t.y. kur yra daug pirkėjų ir pardavėjų. Savivaldybės nuosavybėje liko akcijos tų objektų, kurie teikia viešąsias paslaugas (vandentiekis, šilumos tinklai), arba teikia socialiai jautrias paslaugas (pvz viešoji pirtis). Pirmųjų įmonių privatizuoti nereikia, nes privatininkas faktinai apiplėštų miesto gyventojus. Antruoju atveju žmogus nusipirkęs viešėją pirtį už realią turto kainą, neteiks ekonomiškai sunkiai atsiperkančios paslaugos.
Man taip pat yra keista, kad mūsų miesto privatizavimo strategas „objektų privatizacijai jau ieško tai, kaip alkoholikas rytais ieško „pachmielo“. Niekaip nesuprantu, kam reikia privatizuoti patalpas. Jas galime nuomoti, atiduoti panaudai svarbioms organizacijoms ir panašiai. Nekilnojamas turtas turi savybę nesidėvėti ir nenuvertėti.
Aš savo siūlyme kalbėjau ne apie tai, kad nebūtų privatizavimo komisijos, o kad jos funkciją atliktų institucija, kuri būtų atsakinga ne UŽ TURTO IŠPARDAVIMĄ, bet už jo EFEKTYVŲ PANAUDOJIMĄ. Mes galime tokias funkcijas pavesti vykdyti Turto komitetui ar tarybos kolegijai. Svarbu, kad ši institucija savo gyvavimo prasmės nematytų vien tik besaikiame savivaldybės turto parceliavime.
Ne ką geriau mano idėją pakomentavo ir vicemerė J.Simonavičiūtė. Ji pritaikė klasikinį „juodųjų technologijų“ metodą: pasakė mano nepasytus žodžius, o po to atsivedėjusi juos sukritikavo. Mano požiūriu privatizavimui tinkami objektai yra tie, kurie veikia idealios konkurencijos sąlygomis. Man nesvarbu kiek tie objektai kainuoja. Ir aš teigiu, kad objektų, veikiančių idealios konkurencijos sąlygomis Klaipėdoje BEVEIK NEBELIKO.Tokia mūsų miesto liberalcntristų reakcija rodo, kad jie nėra pasirengę naujiems mūsų miesto iššūkiams. Jie nesuvokia, kad baigėsi postsovietinė era ir reikia ieškoti naujų savivaldybės biudžeto papildymo šaltinių ir naujų politikos formų. Tai jau nauji plaukiojimai ir mūsų miesto pusgalviai bijo, kad naujuosiuose savivaldybės plaukiojimuose senieji kapitonai bus nebereikalingi.

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pakomentuok tada, kodel Kubilius planuoja parduoti valstybei priklausanti turta - likusias Mazeikiu naftos akcijas, planuoja Lietuvos Dusju akciju galima pardavima... Politologija ir Ekonomika - ne lygus zenklas - tavo zinios sioje srityje silpnokos.

Kęstutis Gabšys rašė...

Mano žinios ekonomikoje (kai nekapbama apie Down Jones ir OMX) indeksus tikrai nera prastos. Aš nežinau priežasčių, kodėl Vyriausybė planuoja parduoti aukščiau minimas akcijas. Nors del Lietuvos duju akcijų pardavimo kiek girdėjau naujoji vyriausybė buvo kaip tik "Prieš". Aš nesu privatizavimo priešininkas apskritai, tiesiog konstatuoju, kad Klaipėdos savivaldybėje liko labai mažai objektų, kad laikyti atskirą komisiją šiuo klausimu

Anonimiškas rašė...

Nereikia buti geru ekonomistu, kad suvokti - planuoja parduoti todel, kad siuo laikotarpiu skolintis laaabai brangu, ekonomika buksuoja, o pinigeliu reikia. Laikyti - nelaikyti - cia jau kitas klausimas. Tik negaliu nepastebeti, kad jusu minimas "sveikas protas" yra reliatyvus, todel valstybe ir kuria istatymus, kaip programuotojas, apribodamas vartotojo "genialu prota", kuris sugeba sugriauti viska, kas tik neapibrezta. Sioje vietoje ant Vareikio nevaziuociau, jums toli iki jo.

Anonimiškas rašė...

Ner stebukls ta ekonomika. Manau, kad Kests tur supratima sioj srity. Cia turbut raso, kokis tai ekonomists ar ekonomikas "egzperts", kuris gavo ekonomista diploma ir nori pademonstruot, kad zina, kas yr ekonomika, o kiti nezino. Nesu mates ekonomista, kuris nelaikytu saves pasaulio bamba. Reikia turet argumenta, snekant tokius vejus. Negrazu ir geda labai is anonimo puses. O kas liec Vareiki - tai tas banda gilia sakni knisti. Po intelektualaus zmogaus kauke slepias visai ne nekalts angels,o butybe panasi zmogu, kurio pirsta ne tysus. Akademine maskuote -siuolaikiska kombinatoriaus bruozs.

Anonimiškas rašė...

Nesvarbu, ar tavo pavarde Vareikis ar ne, bet visiems norisi buti po saule ir pilnu pilvu. Vareikiams saule skaistesne nei Gabsiams. Toks gyvenimas...

Anonimiškas rašė...

Tas pats anonimas ne anonimui, ale vytciui. Net nenurodei vietos, kuri pagrista vejais... Apie pasaulio bambas - analogiskas pasakymas apie politikus... Apie kaukes - kiekvienas jas turime ir nieks nezino, kas po jomis slepiasi - ar vareikis ar zemaitis kukutis vytis....

Anonimiškas rašė...

Cia Vyts kalba. O tai be izeidinejimu neiseina parasyt?