2010-02-04

Sudaužytų vilčių biudžetas

Šiandien socialinių reikalų komitete buvo svarstomas savivaldybės 2010 metų biudžetas. Nebalsavau už šį biudžetą, nes negalėjau sutikti su tuo, kaip yra valdomi miestiečių sunkiu darbu mums sumokėti mokesčiai.

1. Daugelis šio biudžeto išlaidų yra priverstinės. Taip mes mokame už administracijos ir jos vadovybės negebėjimą priimti sprendimus. Administracijos direktorius metus laiko turėjo beprecedentinę laisvę – didžiausios opozicinės frakcijos palaikymą beveik visoms rimtesnėms savivaldybės reformoms. Šitą laiką ir pasitikėjimo kreditą administracijos direktorius begėdiškai iššvaistė. Šis biudžetas yra sudaužytų vilčių biudžetas.
2. Aiškiai matosi, kad 2009 metais Klaipėdos miestas ekonominę krizę ištvėrė ne reformuodamas savo viešųjų paslaugų teikimą, jų administravimą ar iniciatyvas, tačiau visus biudžetinių įstaigų darbuotojus prievartine forma išvarydamas nemokamų atostogų. Su šituo biudžetu, šiais metais klaipėdos viešojo sektoriaus darbutojai nemokamų atostogų turės eiti dar ilgiau.
3. Šiuo biudžetu administracija mus įklampina į skolų liūną. Formaliai tai vadinama investicijomis. Dar dažniau prijungiama prie Europos pinigų įsisavinimo. Tačiau vartydamas strateginį planą nepastebėjau projektų, kurie būtų investiciniai verslo prasme. T.y. iš karto generuotų pajamas į savivaldybės biudžetą. Mes turėsime statinius, gatves ir labai stipriai išaugusį skolų aptarnavimą. Administracija pamiršo patarlę, kad skolinamasi svetimus, o atiduodame savus pinigus.
4. Šis biudžetas rodo, kad savivaldybė iki galo nepadarė savo namų darbų, kurie leistų į savivaldybės biudžetą pritraukti daugiau lėšų. Mažėja savivaldybės pajamos iš baudų. Ar jau viskas gerai? Niekas nebenusižengia? Mes planavome praėjusiais metais surinkti 160 tūkstančių už kačių ir šunų registravimą. Surinkome 23 tūkstančius. Ar dėl krizės kačiukai ir šuniukai tapo „kebabais“? Labai tuo abejoju.
Man nepatinka ir biudžeto išlaidos, bet apie tai jau kitu klausimu, kai bus svarstomas 2010 ųjų metų „strateginis“ planas klausimas

Komentarų nėra: