2008-04-30

Privatizuojame vaikų ateitį

Mano kolega Palangoje Pranas Žeimys savo internetiniame tinklaraštyje pakėlė skandalingą faktą apie tai, kad Klaipėdos apskrities viršininkas ketina parduoti paskutinę Palangoje buvusią vaikų poilsio stovyklą.
Prisiminkime, kad Klaipėdoje buvo parduotos beveik visos buvusiosios pionierių stovyklos. Šiose vietose tuoj išdygs kotedžai ir SPA centrai, o mūsų vaikai jūrą matys per televizorių.
Jūsų dėmesiui siūlau pilną kolegos P.Žeimio tekstą.

"Kai STT agentai kratė liberalų demokratų atstovų Vilniuje namus ir darbo kabinetus, mūsų pajūrio vadovaujančias pareigas užimantys vertelgos iš naujo griebėsi senos aferos. Palangos žiniasklaida paskelbė skandalingą faktą, kad Klaipėdos apskrities viršininkas ketina parduoti „Kunigiškių“ vaikų stovyklą, esančią ant pačio jūros kranto. Tai yra paskutinė vaikų poilsio stovykla Palangoje.
Ši stovykla man yra brangi, nes būdamas meru, dėl jos jau teko susigrumti su visagaliu A.Brazausko vyriausybės kancleriu. 2002 lapkričio mėnesį gavau informaciją, kad vaikų stovyklą Kunigiškėse ketinama parduoti. Tokią iniciatyvą aršiai protegavo tuometinė Klaipėdos apskrities viršininkė V.Lukošienė, beja pati „susisukusi savo lizdą“ buvusioje vaikų poilsio stovykloje Giruliuose. Virš jos šiam spektakliui dirigavo tuometinis vyriausybės kancleris A.Z.Kaminskas.
Tuo metu valdžiusieji dar nebuvo visiškai praradę paskutiniųjų sąžinės likučių, todėl po surengtos spaudos konferencijos ir mano kreipimosi į apylinkės teismą, kompromisas buvo rastas ir dalis stovyklos teritorijos buvo perduota Palangos miesto savivaldybei. Ši stovyklavietė neteikė SPA paslaugų ir nebuvo keturių žvaigždučių klasės. Ši stovykla už kuklią kainą suteikė visos Lietuvos vaikams galimybę, bent savaitę pabūti prie jūros.
Artėjant rinkimams, kažkam vėl parūpo minėta stovykla. Teisingiau pasakius jos žemės sklypas. 2002 metais mano įtarimus, esą kažkam rūpi stovyklos teritorija, apskrities klerkai vadino nesąmonėmis. Šiandien Klaipėdos apskrities viršininkas atviru tekstu teigia, kad vaikų stovyklos šioje vietoje nebeliks. Už parduotą stovyklą „ nauja stovykla bus statoma kitoje vietoje, žinoma toliau nuo jūros“.
Tai yra visiškas melas. Jokios stovyklos niekada nebebus. Šiandien Palangoje apie tūkstantį žmonių vis dar laukia, kol jiems bus grąžinta žemė. Palangoje paprasčiausiai nebus laisvos valstybinės žemės. Už žemės grąžinimą atsakingas Klaipėdos apskrities viršininkas situaciją privalo žinoti, todėl tokiais pareiškimais jis visus mus laiko kvailiais.Keista, bet šiomis kalbomis patikėjo mūsų miesto valdžia. Tarybos posėdžio metu, mano kolegos užklausė vicemero R.Garolio apie stovyklos likimą. Vicemeras pakartojo tuos pačius apskrities viršininko argumentus: „stovykla nugyventa, ją reikia parduoti ir už gautus pinigus pastatyti naują stovyklą kur nors toliau nuo jūros“. Mano komandoje dirbę vicemerai net pakelti naktį žinodavo kiek palangiškių laukia eilėje atsiimti žemės. Netikiu, kad situacijos su žeme šiandieninis vicemeras nežino.
Klaipėdoje viena po kitos buvo parduotos vaikų poilsio stovyklos, kurios tuoj pat pavirto prabangių apartamentų ir uždarų kotedžų miesteliais. Blogai, kad dėl trupinio aukso, mes aukojame savo vaikų ateitį. Blogai, kai mūsų apskrities valdžia iš visos Lietuvos vaikų vagia jūrą. Blogai, kai miesto valdžia šitas vagystes dengia. Šiandien mes privalome būti budrūs – tokiais tempais „privatizuojant“ greitai mūsų valdžia parduos Birutės kalną ir Gintaro muziejų.“


Mano papildomi komentarai nereikalingi

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Gintaro muzieju Bosas nupirktu, o Birutes kalna kristina brazauskiene, ten viesbuti pastatytu. Bet palikti vaikus be juros - tai cia jau prasizengta su visa morale ir zmogiskais principais. Vaikams vietoj juros bus pasiulytas koks nuobodus aquaparkas su aukstomis kainomis. Priesas nori is musu vaiku atimti juros zavesi, tad laikas duoti atkirti jam - stovyklos turi buti issaugotos, nes lietuvis be juros kaip arabija be naftos. Kas nori matyti kriminalineje aplinkoje augancius vaikus lai meta akmeni i Zeimio langus.

Anonimiškas rašė...

Nesuprantamas tas triukškas dėl stovyklos, nereikia tiem vaikams tos stovyklos. Tegul sėdi namuose prie kompo ir Quake ar kitus vertingus žaidimus "grajina". Užaugs sveiki, apsišvietę ir kūribingi žmonės.
O kas iš tų stovyklų? Taps tokiais politikieriais kurie dabar valdžioje sėdi ir žemę pajūryje grobsto - jie tai savo laiku pionierių stovyklose jūrą matė.
Užteks tokių žmonių Lietuvai, geriau ugdom kitokią Lietuvą! Quake karta bus daug vertingesnė!
Naikinkim greičiau visas stovyklas vaikams, tai sovietmečio išmislas.

Anonimiškas rašė...

man istiesu verkti norejosi, kai suzinojau, kad sios stovyklos nebeliks...ten uzuagau, praleidau nuostabias vasaras, vaikams nera taip svarbu tos gyvenimo salygos, svarbiausia jura salia, daugiau nieko nereikia. Ten vis dar sugrizdavau pati, nes stovyklai tapau per sena :) Oi tie pinigai... pas juos vietoj smegenu skaiciavimo masineles turbut idetos :(

Anonimiškas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.