2008-03-26

Kur paslėpti milijonai?

Kai valstybė realiai pradėjo kovoti su kelių chuliganais ir visiems „kelių ereliams“ sugriežtino bausmes, mūsuose buvo pasigirdę virkavimą esą draudimais nieko nepakeisime. Kaip paaiškėjo, kad pakeisti galima. Net intensyvėjant eismui, prieš savaitę Klaipėdoje buvo užregistruota 1500 avarija. Praėjusiais metais tą pačią dieną buvo užregistruota 160 avarijų daugiau. Pareigūnams sustiprinus patruliavimą per „ilguosius savaitgalius“, automagistralėje kabančiuose stenduose ties žuvusiais tebekaba išdidus vienetas.
Nors praėjusias Velykų šventes ir aptemdė, susisiekimo ministro sūnaus žūtis, visgi su palengvėjimu galime konstatuoti, kad aukų keliuose buvo tikrai mažiau. Valstybė įrodė, kad norint kažką pakeisti, būtina keistis pirmiausia savo galvose ir suvokti, kad bausmės yra sudėtinė auklėjimo dalis. Taip pat dera suvokti, kad jei valstybė žino, kad daro gerą darbą, tam darbui įvykdyti, būtinai reikės pavartoti jėgą.
To vis dar nelabai suvokia mūsų teisingumo ministerijos klerkai, kurie niekaip nesugeba išregistruoti 8 neveikiančių partijų. Interneto portalas „Delfi.lt“ teigia, kad „2007-ųjų deklaracijas pateikė 30 partijų. Likusios aštuonios dingusios kaip į vandenį. „Galima sakyti, jų nėra, nes jau kelerius metus jos neatneša deklaracijų, o VRK negali rasti jokių kontaktų, net negali informuoti, kad deklaracijas reikia užpildyti ir pateikti“.
Priminsiu, kad prieš kelis metus Seimas buvo pataisęs įstatymo reikalavimus ir dabar partijos privalo turėti po tūkstantį registruotų savo narių. Kas iš to, kad Seimas tokį įstatymą priėmė, jei Teisingumo ministerijoje kelnes trinantys klerkai to įstatymo net neketina vykdyti. „Automatiškai išbraukti iš registro veiklos nevykdančių partijų be teismo sprendimo negalima. O teismų procesai kainuoja nemažai pinigų. „Jeigu tokiems procesams išleisime pinigus, bet po kurio laiko paaiškės, kad panaikintoji partija vis dėlto dar kažkur ir kažkaip egzistuoja, gali tekti įsivelti į naujus teismo procesus“, – aiškino K.Navickas, paklaustas, kodėl nesiimama išregistruoti realiai neegzistuojančių partijų.“
Jei teisingumo ministerijos departamento vadovas bijo nuosavo Lietuvos teismo ir bijo, kad neegzistuojanti, neturinti nuolatinės būstinės, kelis rinkimus iš eilės nedalyvavusi partija gali juos paduoti į teismą, man labai kyla klausimų dėl gerbiamo klerko gebėjimo užimti, šiandien užimamas pareigas.
Tokių pavyzdžių galima rasti tūkstančiais. Miesto savivaldybės turi pasitvirtinusios aibę taisyklių, už kurių nevykdymą galima surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolus ir skaudžiai juos „nužievinti“. Pradėti galima nuo protokolų surašymo už ratų neplovimą statybose, tęsiant sandėliukų užgriozdintojais, baigiant be antsnukio vedžiojamais šuniukais.
Visi šie pinigai puikiai papildytų miestų ir valstybės biudžetą ir galėtų gulti į kelius, bibliotekas, švietimo ir ugdymo įstaigas. Šiuo atveju mes tik laimėsime. Jei pas mus rasis daugiau tvarkos, mes visi pradėsime gyventi geriau. Kol tvarkos nebus, bent valstybės biudžete bus daug pinigų.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Nusipelnem gyventi geriau...vienareiksmiskai...