2007-07-04

Profesionalioji politika – Už ir prieš

Seimo rentų epopėja pasiekė cinizmo viršūnę. Jei parlamentarai manė, kad priima gerą sprendimą, reikėjo varyti iki galo. Geras politikas yra kaip geras gydytojas, jei reikia pjauna, jei reikia- glosto. Visuomenę labiausiai ir piktina „pusiniai“ darbai.
Nemažesnį cinizmą už Seimo narius pademonstravo ir mūsų Klaipėdos meras R.Taraškevičius. Jis trečiadienio dienraštyje Klaipėda aiškino:
“Eidamas į šias pareigas žinojau, kad gali tekti užleisti kėdę kitiems. Todėl numačiau, ką veikčiau, kaip užsidirbčiau duonai. Aš nepraradau kvalifikacijos, todėl keista, kaip per ketverius metus specialistai ją praranda Seime“, - ironizavo R.Taraškevičius, reaguodamas į parlamentarų kalbas, jog rentos reikalingos, nes pasibaigus kadencijai Seimo nariai negali įsidarbinti - esą jie netenka kvalifikacijos.”
Keista kai apie kvalifikacijos praradimą kalba maždaug 80 % AB “Klaipėdos monolitas“ akcijų savininkas, kuris (kaip teigia pikti ir nepatikimi liežuviai) net ir būdamas miesto meru savo įmonėje veda gamybines „planiorkes“, neleisdamas įmonės vadovams ir jų šeimos nariams pasimėgauti šeštadieniu. Bet tai palikime jo sąžinei.
Sekmadienio vakarą architektų dienos proga rentų klausimu aš pasikeičiau nuomone su Jūrate Laučiūte. Ji klausė manęs, koks yra mano požiūris į rentas.Šį požiūrį nusprendžiau išdėstyti ir Jums.
Mano požiūriu valstybės uždavinys turėtų būti profesionalios politinės klasės formavimas ir ugdymas. Valstybė tikrai neturėtų mėtytis buvusiais Seimo nariais. Kita vertus renta (pinigai iki gyvos galvos) skatina ne darbą, bet socialinį dykaduoniavimą.
Jei kas nors klaustų mano nuomonės, aš raginčiau mokėti pinigus neperrinktiems Seimo nariams, kad jie galėtų ir toliau likti politiniame gyvenime ir rengtis būsimiems rinkimams. Jei toks eksparlamentaras per keturis metus, į Seimą neišrenkamas, pinigai nebeturėtų būti skiriami.
Rentų priešininkai, tuoj pat puls aiškinti, esą taip rentas gaus daug atsitiktinių žmonių, kurių vardai ir reputacijos, švelniai tariant, yra nevienareikšmiškos. Tokiems žmonėms aš galiu atsakyti vienu pavyzdžiu. 2004 į Seimą nebuvo perrinktas klaipėdietis Artūras Vazbys. Tai buvo išsilavinęs, perspektyvus ir sąžiningas jaunos kartos politikas. Man teko didelė garbė dirbti kartu su Juo, ir tai kuo aš esu šiandien yra nemažas ir Artūro nuopelnas.
2004 jo neišrinko ir tam, kad pragyventų ir išmaitintų Šeimą jis buvo priverstas eiti į kitą darbą. Ateinančiais metais vyksiančiuose Seimo rinkimuose, Artūras nebekandidatuos. Galiu pasakyti, kad tai bus didžiulis nuostolis Seimui, Tėvynės sąjungai ir klaipėdiečiams.
Todėl vien tik dėl to, kad tokie žmonės turėtų šansą vėl sugrįžti, aš pasirengęs, kad mano pinigai būtų mokami ir tokiems atsitiktiniams politikams kaip Martinkėnienė, Graužinienė ir Pinskus...

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Manau, kad rentos yra niekam nereikalingos

Anonimiškas rašė...

Įdomus dalykas tos rentos. Manau pagrindinis skirtumas nuo bedarbio pašalpos yra tas, kad jos skiriamos iki gyvos galvos. Įdomu kuo taip nusipelnė p. Vazbys ar kitas super politikas, kad jiems bedarbystės pašalpa būtų mokama iki gyvos galvos. Tavo Kęstai siūlomas variantas labiau panašus į bedarbio pašalpą, jas ir reikia skirti, kaip tai gali gauti kiekvienas LR pilietis. Be to seimo narys išeidamas gauna komensaciją lygia (pataisyk jei klystu) 6 mėnesių seimo nario atlyginimų. Argi tai blogai? Per pusmetį jau galima susirasti padorų darbą. O jei esi pensininkas, tai gauk pensiją. Kodel reikia dar kožkokių super privilegijų.

Anonimiškas rašė...

Nenoreciau sutikti su Kestucio issakytomis mintimis. Rentos priestarauja paciai demokratijos sampratai. Politikai yra isrenkami, o ne paskiriami dirbti. Norint buti politiku nereikia igyti atitinkamos specialybes, t.y. i politika ateina bet kas. Turbut ir cia galioja paretiskas principas, kad 20% politiku kazka padaro naudingo. Nera budo tiksliai nustatyti politiko veiklos naudinguma.
Be to politiko darbo laikas retai kada virsija 2 kadencijas. 2 kadencijos ir gyvenimas be rupesciu visa likusi gyvenima. Tai neteisinga. Profesionalus politikas ar neprofesionalus nera jokio skirtumo. Kiekvienam darbe yra visokiu darbuotoju, bet uz tai, kad profesionalus civilizuotam pasaulyje neturetu buti dudama 4 m. ar visam gyvenimui apmokamu atostogu.
Gerai dirbantis politikas visada ras tinkama darbo vieta, nes geru zmoniu visur truksta. Labai zinomiems ir geros reputacijos zmonems nebuna sudetinga rasti darbo. Politika neturetu buti nevykeliu uzuoveja - jei nieko nemoki rinkis politika arba kunigyste.

Anonimiškas rašė...

politologams siulau tyrineti politikos komercializacijos procesus Lietuvoje. politikai tai soumenai, kuriuos issirenkam, kad matytume televizoriuose ir laikrasciuose - political shows provaiders.
Uzuojauta Vazbiui.

Kęstutis Gabšys rašė...

Dėkoju Tomux'ui ir Mindaugui už mintis. Vienok noriu pastebėti, kad gal netinkamai apibūdinau rentos sąvoką arba savo siulymą.
Aš už tai, kad į Seimą neišrinktas politikas gautų tam tikrą išmoką, kuria jis galėtų ruoštis vėl rinkimams. Jei kitoje kadencijoje jo neišrinko, tolesnis jo gyvenimas yra jo bėda.
Taip daro švedai ir jų nuomone tai padeda formuoti politikų profesionalų korpusą, kas mažai valstybei yra nepaprastai svarbu.
Aš tikrai negalvoju. kad žmogus atliko didžiulį žygdarbį vien tuo, kad buvo į Seimą išrinktas.