2008-08-31

Sprendimai tik dėl pressrealyzo

Kai britų konservatorių lyderio David Cameron paklasė, kokią didžiausią klaidą daro šiandien valdžioje esantys leiboristai, pastarasis atsakė, kad svarbiausia vyriausybės klaida yra perteklinė įstatymų leidyba. Konservatorių lyderis nuolatos kritikuoja premjerą, kad jis kepa proginius įstatymus, specialiai tam, kad turėtų bet kokį pagrindą patektį į šeštos valandos žinias. Tokiu atveju gimsta arba pertekliniai arba labai šleivi sprendimai, neturintys nieko bendro su gyventojų gerove.
Ta pačia pressrealyzine liga serga ir Europos sąjunga. Kas pusmetį pirmininkaujanti valstybė, nori pasidėti pliusiuką ir bet kokia kaina išspręsti kokią nors problemą ir pasirašyti kokią nors sutartį. Dažniausiai sutartis gaunasi kreiva šleiva, nes skubos naudą tiesiog velniai gaudo.
Socialistai visuomet lieka socialistais, nesvarbu ar jie būtų britai, ar lietuviai ar jau save vadinatys paneuropiniais technokratais. Mūsų gimtąjį miestą taip pat valdo socialistai, tiesa šiandien jų tikrasis pavadinimas turėtų būti statybininkų partija.
Tuo tarpu šiandieninis gyvenimas yra kur kas sudėtingesnis ir ne viskas gali būti sprendžiama įstatymais. Įstatymų leidyba viena iš politikos veiklos sričių, bet dar reikia daryti darbus, kurių nepabrėžia jokie įstatymai.
Jei mes norėtumėme, kad klaipėdiečiai lankytųsi kultūriniuose renginiuose, neįmanoma išleisti įstatymo ir priversti klaipėdiečius lankytis koncertų salėje. Ši įstaiga privalo padaryti gerą repertuarą, tačiau būtina ir tam tikra mada, ten lankytis. Tokią madą turėtų „užvesti“ miesto ar valstybės vadovas pats lankydamasis tokiose vietose. Miesto meras taip pat turėtų žiūrėti, kad menininkai mieste jaustųsi patogiai ir nebūtų persekiojami dėl kitokių politinių pažiūrų. Choro „Aukuras“ vadovo pavyzdys įrodo, kad mūsų mieste menininkai yra persekiojami, o tai labai kenkia jų leidžiamos produkcijos kokybei.
Dėl tos priežasties man visai neblogai susivalgė Tėvynės sąjungos rinkiminė programa, kuri buvo paskelbta Tėvynės sąjungos internetinėje svetainėje. Ši rinkiminė programa yra sudaryta tam tikrų vertybių pagrindu, paliekant išrinktiems atstovams tiek Seime, tiek vykdomojoje valdžioje savarankiškai spręsti kaip šitas idėjas įgyvendinti.
Vienoje vietoje reikės pakeisti įstatymus, kitoje padidinti finansavimą. Trečios problemos sprendimą galėtų parodyti ministras savo asmeniniu pavyzdžiu. Taip dirbanti vyriausybė, būtų kitokio tipo. XXI amžiaus politinė valdžia, kuri atsikratytų press realyzinės įstatymų leidybos, sunkių, viską reglamentuojančių sprendimų. Tai būtų vyriausybė, kurios veiklos tikslas būtų: ilgametė patirtis, gyvenimiška išmintis ir sveikas protas.
Pusantrų metų dirbęs savivaldybės taryboje pastebėjau, kad sunkiausiai randamas daiktas Liepų 11 yra sveikas protas ir lyderystė. Gal būt ši problema yra susidariusi dėl mūsų miesto valdžios neįkvepiančio vadovavimo, gal būt šį darbą sunkina moraliai ir visaip kaip bankrutavusi centrinė socialistų-statybininkų-valstybininkų vyriausybė.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Atspausdinau as vyrams TS rinkimu programa. Skaitem prie kiosko visi, tik Jono nebuvo.Patiko. Yra geru minciu. Mes neplanuojam emigruoti, nes neturim pinigu. Del musu ramu. Snekam su vyrais, jog politiniu ir socialiniu problemu pas mumis tiek daug, kad reikia konstruoti kazkokia tai masina, kuri sprestu jas. Zmones tik popiergaliais apsikrauna,apsišika o rezultato nera. Mums svarbiausia rezultatas. Pergyvenam ir mes del popieriaus suvartojimo ir didejancio televizoriu skaiciaus. Nekenciam ziniasklaidos, pavargom nuo politinio popso. Ieskom giliu ideju, ne viena buteli del ju tenka isgerti. Atlieku niekas normaliai dar nerusiuoja. Uzuodziam rimtas problemas. Pergyvenam, stresuojam, todel ir geriam. Vyrai prase paklausti, kas tai yra "sveikas protas"? Kioskuose juk jo nebuna?

Anonimiškas rašė...

Kestai, tavo zodziai pildos STT sveciu Klaipedoj savivaldybej. :)

Anonimiškas rašė...

Anadien vel sapnavau miesto mera. Regejau jo smekla klaidziojancia seimo koridoriais, besinesancia kazkokia taukina knygele apie lyderyste. Pirmame puslapyje buvo ikistas skirtukas, kad nepamirsti paskutinio skaityto puslapio. Atsibudes persizegnojau kelis kartus. Protas ir pasamone nurimo. Pradejau mastyti apie ta vaiduokli, kuri regejau sapne. Ar geras statybininkas nenusipelno buti pagerbtas seimo nario darbo vieta? Ar ten negeriausia vieta zmogui pavargusiam nuo statybu? Kazin, ar meras galetu parasyti konkretu projekta? Tikriausiai - ne. Ir joks sumautas konservatorius neapkaltins mero istatymu pressavimo virsnormiu. Na lygu viskas ir gerai, bet is kur tu konservatoriu tiek priviso? Landsbergis uzveise. Va va, o visi galvojo, kad jis tik kolukius sugriove. Bet tiek to, nieko jis jau blogo nebepadarys - variklis buksuoja. Dar karta pagalvojau apie statybininka su pragertu balsu, o jis senas bezdalius, o jis? ar ji dar ka nors besugadins?...