2008-02-29

Klaipėdos savivaldybė įteisins žemgrobystę.

Šiandien baigėsi miesto tarybos posėdis. Miesto tarybos valdančioji dauguma patvirtino drastišką miesto transporto paslaugų pabranginimą. Miesto transporto bilietai brangs net 50 procentų. Šis sprendimas dar labiau subraškino ir taip varganai A.Špučienės subalansuotą savivaldybės biudžetą. Visiems lengvatininkams miesto savivaldybė kompensuoja likusį kainų skirtumą iš savivaldybės biudžeto. Padidinus pravažiavimo kainą, reikės papildomai skirti 2 milijonus litų, kurie šių metų biudžete nebuvo numatyti.
Posėdžio pabaigoje miesto taryba bandė imtis priemonių, kaip greitai užpildyti kitą biudžeto skylę, ir vis kreivai ar šleivai bando apmokestinti daugiabučių namų kiemus. Kiemams valyti reikia apie šešių milijonų litų, bet įstatymiškai negalima priversti mokėti už teritorijas, kuri nėra nuosavybės teise priskirta prie namo.
Miesto valdžia bandė administratoriaus direktoriui leisti pabraižyti raudonas linijas, pagal kurias mes turėtumėme mokėti. Vyriausybės atstovė K.Vintilaitė ramiai, bet nuosekliai badė pirštu į įstatymus, vyriausybės nutarimus, ir teismų praktiką, kuri aiškiai nurodė, kad teritorijos gali būti priskirtos tik detaliaisiais ir specialiaisiais planais.
Šiandien miesto savivaldybės juridinis skyrius sukūrė naują teisinio nihilizmo šedevrą. Šio šedevro autorių siūlymu – namo gyventojai susirinks į susirinkimą, kuriame patys nutars, kokią teritoriją sau prisipaišyti ir po to ją valyti. Jei žmonės į susirinkimus neis, - šiame kilniame reikale jiems padės namų valdos.
Kas bus su teritorijomis, jei namo gyventojai nuspręs SAU PRISIKIRTI tik po metrą žemės? Aš šitame sprendime matau kitą pavojų. Jei name pasitaikys gudresni gyventojai, jie pasiims labai didelį sklypą iki pat kaimyninio namo. Metus pavalę savo teritorijas, jie puikiai įformins savo sklypus teismo keliu. Europinė nuosavybės bylinėjimosi tradicija aiškiai įteisina, kad vienas iš nuosavybės įrodymo faktų yra rūpestis ginčijamu daiktu. Tas, kuris pirmas suarė bešeimininkę dirvą, tampa tos dirvos savininku.
Galiausiai posėdis buvo nukeltas į kitą savaitę ir užsibaigė jau baigiančiu nusibosti R.Taraškevičiaus ir K.Vintilaitės dialogu. Vyriausybės atstovė ramiai ir užtikrintai kartoja apie įstatymo raidę ir dvasią. Mūsų meras yra žmogus „ūkiškas“, todėl nuolatos rėkia, kad jis kalbėjęs su Kirkilu ir jis pripažinęs, kad Vyriausybė yra kažką pražiopsojusi. Na Jei Kirkilas ir pripažįsta, kad problema yra, tai nereiškia, kad jis ją ketina ir spręsti.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Ar negeriau butu serija "Vakaru fronte nieko naujo" pakeisti i apmastymus apie Friedmano ir Hajeko ideju sistemas? Pastebeta, kad prastas savivaldybes darbas labai stipriai atsiliepia sio blogo kokybei. Reiketu Tarybos sprendimu apriboti Taraskeviciaus kalbejimo laika, kad ir kiti, labiau gerbiami, tarybos nariai galetu pasisakyti.