2009-11-08

Su kreiviu prieš statybų reguliavimą

Vieną drėgną vakarą bandžiau pliusais ir minusais įvertinti mūsų vyriausybės narius, bandymas skirti įvardinti geriausią ministrų kabineto narį. Premjeras A.Kubilius iš šio konkurso buvo pašalintas, nes jis yra atsakingas už visą Vyriausybės darbą. Mano improvizuotą konkursą laimėjo ūkio ministras D.Kreivys.
Šį savaitgalį užsukau į sveitainę www.skatinimoplanas.lt , kur įsitikinau, kad šis prizas nebuvo duotas be reikalo. Man labiausiai patiko ūkio ministerijos parengtas investicijų ir teritorijų planavimo įstatymo pataisos, kurios leis laisvosiose ekonominėse zonose ir pramonės parkuose objektus statyti pagal supaprastintas planavimo procedūras. Pagal ūkio ministerijos parengtus siūlymus, visus reikiamus statybos leidimus būtų galima gauti per vieną mėnesį, vietoje seniau buvusių 2-3 metų.
Projektui jau pritarės Vyriausybės ir jis tuoj atsidurs Seime. Ir tai bus labai svarbi parama mūsų šaliai žengiant iš ekonominės krizės ir mažinant korupciją statybų sektoriuje. Iš tikrųjų reiklavimas rengti didelės apimties detaliuosius planus, juos svarstyti su bendruomene, teritorijose, kurios jau seniai yra įvardinamos kaip pramoninės paskirties, yra tuščias laiko švaistymas ir energijos aukojimas. Dar nekalbėsime apie finansines sąnaudas.
Ūkio ministrui norėčiau taip pat patarti ir atkreipti dėmesį į kitą nelogišką įstatymo spragą, kuris reguliuoja inididualių gyvenamųjų namų statybą priemiesčiuose. Šiandien mūsų valstybėje galioja idiotiška tvarka, kai ūkininkams yra leidžiama savo žemėje statytis namą be detalaus plano. Šiuo atveju aš pykstu ne dėl ūkininkų, tačiau dėl to, kad tūkstančiai miesto gyventojų dėl to privalo dirbtinai tapti ūkininkais. Detalusis planas yra visuomenės dalyvavimo užtikrinimo statybų planavimo procese, instrumentas. Jis turėtų priklausyti nuo statomo objekto ir nuo statybų teritorijos jautrumo, o ne nuo to ar objekto savininkas baigė Bezdonių žemės ūkio mokyklą.
Keista, kad mūsų valstybė dirbtinai didina dirbančiųjų žemės ūkyje skaičių, dirbtinai mažina vidutinį ūkio dydį, o žemės ūkio mokyklų mokytojai yra priversti dėstyti žemės ūkio pagrindus asmenims, kurie 9 arų sklype laisvame nuo pastatyto namo, geriausiu atveju auginsis sau užkandą.
Tokio teisinio nonsenso likvidavimas gal minimaliai, tačiau padės greičiau atsigauti inidividualių namų statyboms, o žemės ūkio mokyklų dėstytojai galės skatinti kaimo plėtrą, kooperaciją, padėti pasiimti ES pinigus realiems, o ne popieriniams ūkininkams.
Istoriją apie popierinius ūkininkus pirmadienį pasakosiu savo studentams, kalbėdamas apie valstybės sektoriaus korupcija. Krupcija yra valstybės sektoriaus sugedimas ir nebūtinai ji turi sietis su kyšininkavimu. Valstybė, reikalaujanti perteklinių dokumentų, niekam nereikalingų kursų, pažymėjimų ir licenzijų yra koruptuota. Nes napagrįstai švaisto mokesčių mokėtojų pinigus. Per tokiais valstybės reguliavimo džiungles turėtų „prasinešti“ D.Kreivio reformų kirvis.

Komentarų nėra: