2009-01-18

Teisė į riaušes?

Vilniuje vykusios riaušės, uždavė pagrsta klausimą ar atskiros visuomenės grupės turi teisę reikšti nepasitenkinimą ar pasipiktinimą vyriausybės veikla. Mes visi žinome, kad demokratinė visuomenė ir jos įstaymai mums visiems užtikrina tokią teisę. Tačiau esu įsitikinęs, kad bet kokie sunkmečiai, bet kokia neteisybė (kurios minėtu atveju buvo tikrai mažai) nesuteikia teisės naikinti valstybės ir privačių asmenų turto. Ir visi šitie veiksmai policijos pareigūnų turėtų būti griežtai persekiojami.

Ryšium su riaušėmis Vilniuje, vykusiais mitingais Klaipėdoje, įdedu Ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus pareiškimą. Tikiuosi malonaus skaitymo.

Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus pareiškimas
dėl riaušėmis virtusio mitingo

Ekonomikos lėtėjimas, senkančios valstybės biudžeto pajamos, privertė mus daryti ryžtingus sprendimus, Seime patvirtinome krizės suvaldymo planą. Šį planą iš esmės galima vadinti socialinių garantijų išlaikymo planu, nes tokiu būdu užtikrinome, kad laiku pensijas gautų pensininkai, atlyginimus – mokytojai, gydytojai, policininkai, kiti valstybės tarnautojai, pašalpas – socialiai remtini žmonės. Darėme viską, kad kuo mažiau nukentėtų socialiai labiausiai pažeidžiami, mažiausiai uždirbantys žmonės.
Sutinku, kad ne viską padarėme laiku ir kokybiškai, nepavyko visos naštos paskirstyti absoliučiai teisingai ir solidariai, ne visus sprendimus tinkamai paaiškinome. Suprantame galimą žmonių nepasitenkinimą ir visiškai palaikome žmonių teisę tai parodyti taikiuose mitinguose.
Su jai esame pasiruošę tartis, kalbėtis, aiškintis. Radijo ir televizijos vadovų prašysime, kad nuo kitos savaitės mūsų ministerijų specialistams būtų suteikiamas laikas atsakyti į žmonių klausimus, paaiškinti, kaip juos gali paliesti mokesčių įstatymų pakeitimai.
Kalbėsimės tik su tais, kurie aiškiai atsiribos nuo riaušininkų, nuo tų, kurie kelia sumaištį ir kėsinasi į Konstitucinę santvarką.
Aiškiai matėme, kad už tų, kurie kėlė riaušes, jautėsi tvirtas organizacinis stuburas, labai panašus į tą, kurį jausdavome prieš 18 metų, Jedinstvos siautėjimo laikais. Matėme kurstymus internete, matėme organizuotai suvežtus žmones šiandien, matome panašų riaušių kurstytojų braižą visose Baltijos valstybėse.
Daviau pavedimą specialioms tarnyboms, kad visi kurstytojai būtų išaiškinti ir kuo greičiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Be to, asmeniškai domėjausi į medicinos įstaigas patekusių nukentėjusiųjų sveikatos būkle.
Prašau Lietuvos žmonių nepasiduoti kurstymams griauti, niokoti, daužyti. Ekonomikos sunkmečio sąlygomis, kaip geri ūkininkai, turime saugoti tai, ką sukūrėme, o ne naikinti.
Prašau kantrybės ir supratimo. Visi mes esame atsakingi už savo valstybę, už jos ateitį. Tikiu, kad jei būsime vieningi, įveiksime visus sunkumus.

2009-01-16

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Gal būtų pakakę išeiti valdžiai ir su žmonėmis pasišnekėti?