2009-01-22

Kriziaus nebėra...

Pagaliau! Baigėsi Lietuvoje ekonominė krizė. Nuo šiol visi gyvensime geriau! Nuo šiol visi turėsime daug pinigų! Tautos kraujo siurbėlės Seimo nariai susimažino savo algas. Net po 15% kiekvienas! Va sužydės dabar mūsų gimtasis sodžius.
Seimo narių algos, jų dydžiai, susimažinimai ir pasididinimai tapo kertine pastarųjų dienų politinių debatų (rietenų) centrine dalimi. Dėl švento deputatų atlyginimo iš letargo miego pabudo net mano kolega blogeris Linas Poška. Esu įsitikinęs, kad dėl sutaupytų valstybės pinigų, to pilietinio pabudimo tikrai reikėjo.
Deja, kai pradedi skaičiuoti šis pilietinis aktyvumas tampa švelniai sakant truputį beprasmiškas. Per metus taip save nusikriaudę Seimo nariai valstybės biudžete sutaupys 2 milijonus litų. Maždaug tiek, kiek kainavo riaušėse išdaužyti Seimo langai.
Aš manau, kad tokie blogeriai kaip Linas Poška nagrinėjantys Seimo narių sandorius su velniu dėl Seimo narių atlyginimų iš tikrųjų siekia kitokių, labai negerų tikslų. Štai neseniai ministras pirmininkas A.Kubilius pareiškė, kad šiemet bus pradėta valstybės institucijų reforma, kurios svarbiausias uždavinys 10 procentų sumažinti valstybės išlaidas.
Toks išlaidų sumažinimas valstybei padėtų sutaupyti apie 2 milijardus litų. Šio išlaidų mažinimo esmė glūdi ne mechaniniame įstaigų biudžeto sumažinime, bet nereikalingų funkcijų atsisakyme. Kitaip sakant paliekant valstybės pinigus ten kur jų reikia 100 proc., o ten kur jų nereikia nupjaunant juos iš viso.
Gerbiamiems skaitytojams noriu priminti, kad šioje valdančiojoje koalicijoje yra viena partija, kuri buvo valdančiojoje koalicijoje prie socialdemokratų. Dar daugiau ši partija konkroliavo tą pačią Vidaus reikalų ministeriją. Būtent šiai partijai ir priklauso kolega Linas. Esu tikras, kad šioje ministerijoje yra daug “gerų” funkcijų, kurios reikalautų saulėlydžio komisijos aštraus žvilgsnio.
Kolegą Liną siūlau prisidėti prie akcijos ir reikalauti, kad vidaus reikalų ministerija panaikintų brangią ir niekam nereikalingą 80 litų kainuojančią ID kortelę, kuri bus privaloma visiems Lietuvos piliečiams. Savo esme naujoji ID kortelė primena dar vieną Vilniaus – Europos kultūros sostinės projektą.Tokių plačiai nereklamuojamų, tačiau visiškai beprasmių valstybės vykdomų projektų yra šimtai, bet jų naikinimas reikalauja sudėtingo, nuoseklaus ir sunkaus darbo. Kaip tik tokio, kurio visokio plauko populistai dirbti nenori. Yra kur kas lengviau badyti pirštu į atlyginimus. Ir žmonėms pavydas ima ir rimtų reformų daryti nereikia

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Viena reforma issaukia kita reforma. Uzdaras ciklas. Zmones is valdzios benori tik skandalu, nes zino, kad ji nieko daugiau negali padaryti. Moksle ir praktikoje turetu atsirasti kritiskesnis poziuris i demokratinius valdymo principus, nes valstybe turi buti valdoma, o neturi buti nevykusiu bandymu seka, siekiant pabandyti ja valdyti. Vieni uz kitus teigia, mokantys geriau valdyti valstybe. Kodel neziurime i politika, kaip i atsakinga veikla, kodel nepatikime operuoti ligoni zmogui is gatves? Kur tas motiniskas ir teviskas rupestis savo valstybe? Ne teisingos statistikos reikia, o priimtino valstybes gyvavimo plano. Paprastiems zmonems gyvenimas nepasikeis, pakeitus procentus tam tikrose lentelese. Demokratija turi atsakyti i klausima, ar ji yra del zmoniu, ar tam, kad juos pasmerktu didesniems mokesciams ir socialinei atskirciai. Kiek zmoniu igys teise i geresni gyvenima, atejus mums? - tai pagrindinis klausimas, kuriuo turi remtis valdzia, vykdydama savo veikla. Teisingumas slypi kazkur anapus...