2008-08-27

Už turgų reikia atsakyti

Trečiadienį vakaro žinios (čia turiu omenyje ne laikraštį) paskelbė sensacingą naujieną: Ūkio ministerijos klerkai, rengdami Lietuvos ilgalaikio ūkio plėtros strategiją paprasčiausiai nusišnekėjo.
„Lietuvos bankų sektorius yra labai susitelkęs ir priklauso nuo vieno užsienio regiono bankų. Investuotojai iš Skandinavijos per antrinius bankus užima apie 70 procentų rinkos. Todėl šiaurės šalių finansų rinkoje kilusios problemos gali turėti įtakos Lietuvos bankų veiklos stabilumui“, - rašoma programoje. Toliau sekusiuose komentaruose ūkio ministerijos klerkai šneka dar įdomiau: „Finansų krizės poveikis draudimų rinkai būtų gana reikšmingas - valiutos devalvavimas, infliacijos šuolis, palūkanų normų augimas, ekonomikos recesija, krizė akcijų rinkoje“.
Jei mes bent minimaliai išmanome ekonomiką, na maždaug tiek, kiek turėtumėme ją mokėti per privalomą mikro ir makro ekonomikos kursą universitete, šiomis dienomis jokios lito devalvacijos nėra, nebus ir net iš principo ji neįmanoma.
Priminsiu, kad šiandien pas mus galioja lito patikimumo įstatymas, kurio nuostatomis remiantis Lietuvos bankui buvo atimta teisė savarankiškai spausdinti pinigus. Šiandien Lietuvos bankas veikia kaip didelė valiutos keitykla ir išleisdamas litus privalo iš mūsų visų paimti ir į savo saugykla padėti atitinkamą kiekį eurų ar panašios valiutos.
Jei mes visi šiandien pulsime į bankus ir pradėsime keisti litus į eurus bankas juos tiesiog paims iš užsienio saugyklų ir atiduos juos mums. Lito kursas kisti negali, nes Lietuvos bankas turi jų pakankamą kiekį. Po kelių dienų mes turėsime pirkti maistą, mokėti pinigus už butą ir vėl pulsime į valiutos keityklas keisti eurus į litus. Balansas sugrįžta, ir tokiu atveju nukentės tik žmonės, kurie praras po kelis centus nuo kiekvieno euro. Už tai mes mokame kainą, negalėdami pasispausdinti pinigų tada, kai ekonominis ciklas eina į dugną ir reikia kokiu nors būdu padidinti gyventojų vartojimą.
Šiandien mes priėmėme sprendimą nespausdinti savarankiškai pinigų, bet turėti stabilų valiutos kursą. Nacionalinės valiutas devalvuoja tos valstybės, kurios vienu metu bandė sėdėti ant dviejų kėdžių: savarankiškai spausdinti pinigėlius ir turėti stabilų valiutos kursą. Tai žinoma bet kokiam universiteto absolventui, kuris yra baigęs bent aukštesniąją žemės ūkio mokyklą. Matyt programą rengę ūkio ministerijos klerkai savo diplomus pirko ten pat kur ir trumpai jiems vadovavęs skandalingasis verslininkas.
Aš šiuo atveju kiek kritiškiau vertinčiau spaudos sukeltą isteriją, nes tikrai nėra gerai, kai rinkoje veikia vienos rūšies kapitalas. Žinoma, duok Dieve, mums skandinavų problemas, nes kaip rodo finansinės ataskaitos, skandinavų bankų JAV būsto krizė tiesiogiai kaip ir nepalietė. Tačiau faktas lieka faktu ir tam tikrą protingą lemputę savo galvoje vyriausybei reikėtų užsidegti.
Tiesa ūkio ministerijai ir šią programą rengusieji klerkai turėtų pagalvoti ar šalies mažmeninės perkybos rinkos koncentracija kai prekyba keturiuose dideliuose prekybos tinkluose, nekelia grėsmės ūkio augimui. Bet ūkio ministerijos klerkai po savo kiemą dairytis yra nepratę, jiems rūpi Skandinavijos toliai. Atgimė jų kraujyje senoji kuršių dvasia. Dar pora tokių strategijų ir Švedijoje, greta užrašo „Saugok nuo bado, karo ir kuršių“ atsiras kažkas panašaus į tokį užrašą „Saugok mus nuo būsto krizių, durnos vyriausybės ir Lietuvos ūkio ministerijos“.
Man bus keisčiausia Lietuvos vyriausybės reakcija. Vyriausybė, matote, šitos rašliavos neskaitė ir liepė ją pataisyti. Ar galime mes tikėtis, kad elementarių ekonomikos žinių neturintys Ūkio ministerijos bambukai išviso teisingai prognozuoja ūkio padėtį? Ar nenutiks taip, kad aukščiau paminėti bambukai, paprasčiausiai ištaisys šias kvailas nuostatas ir viskas bus ok?Nusikaltėlių pasaulyje galioja posakis „už turgų reikia atsakyti“. Ir už bet kokius žodžius kriminaliniame pasaulyje reikia atsakyti. Tuo tarpu mūsų vyriausybėje iki nusikaltėlių etikos toli kaip iki Mėnulio. Prišnekėjo vyrai nesąmonių ir tegul. Juk niekas neįvyko. Lito juk nedevalvavo. Net papeikimo šitie genijai nesusilauks.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kestux, kai vaziuosi i vilniu, nuvezk ten i ukio ministerija keleta ekonomikos pagrindu vadoveliu. Matyt, taupo ant darbuotoju kvalifikacijos, kad metu gale gautusi 13 atlyginimas. Ar neverks visa Lietuva, kai kazkas dziaugsis savo 13-uoju atlyginimu? Tokie staigus pareiskimai suzlugdys ir taip klampias investicijas i Lietuvos versla. Regiu apsiverkusia ir suzlugdyta Lietuva.
Kas is tos laimes, jei vieni dziaugsis, o kiti liudes? - prisimenu, kai dainavo panasiai sunerimes profesorius, iskovojes Lietuvai nepriklausomybe.

Anonimiškas rašė...

O taip - politine devalvacija. Musu babatukininku burelis kategoriskai nepalaiko ukio ministerijos veiksmu ir vieningai juos smerkia. Sivakar organizuojam neeilini susirinkima prie kiosko susidariusiai situacijai aptarti.