2007-11-13

AB “Klaipėdos energija” Kalėdinės dovanos klaipėdiečiams.

Akcinės bendrovės „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius V.Valutis visiems klaipėdiečiams rengia Šv. Kalėdų dovaną-maždaug ketvirtadaliu ketina padidinti šilumos kainą. Anksčiau mes, klaipėdiečiai, didžiavomės kad šilumos kaina mūsų mieste yra mažiausia. Vėliau šilumos kaina Vilniuje buvo mažesnė. Jeigu kitame posėdyje mes patvirtinsime Klaipėdos energijos prašomas šilumos kainas, už mus brangiau mokės tik Šiauliai.
AB „Klaipėdos energijos“ atstovai šį klausimą pristato Klaipėdos miesto savivaldybėje jau įsitivrtunusia maniera. Jų nuomone tai yra visšikai ūkinis sprendimas, prieš kurį gali „šokinėti“ tik visiški neišmanėliai (tokie kaip jūsų kuklus tarnas) ir pigūs politikautojai (tokie kaip N.Puteikis). Tuo tarpu kuras brango, viskas brango ir jei taryba kainų nedidins, tai už mus padarys valsty binė kainų ir energetikos kontrolės komisija.
Pirmoji priežastis, kodėl AB „Klaipėdos energija“ prašo kainų padinimo yra infliacija. Dėl infliacijos reikia pakelti tiekiamos energijos kainas. Šie argumentai gal ir įtikintų praėjusios kadencijos miesto tarybos narius, tačiau šiandien tarybos sudėtis yra visiškai kitokia.
Aš nesu šilumos tiekimo specialistas, tačiau retkarčiais pasiskaitau Lietuvos ekonomistų rašinėlius, kurie profesionaliai analizuoja susidariusią padėtį. Jų teigimu dėl euro neįvedimo buvo kaltos monopolines paslaugas teikiančios įmonės. Šios įmonės „užsuko“ infliacijos spiralę. Įmonės veikiančios laisvos konkurencijos sąlygomis (drabužių, avalynės, maitinimo) tokios prabangos sau leisti negalėjo ir tik pakilus maisto produktų kainoms, ryžosi pakelti ir savo parduodamų prekių ir teikiamų paslaugų kainas.
Šiandien savivaldybės kontroliuojama monopolinė paslaugų teikėja siūlo „įsukti“ antrąjį infliacijos spiralę, motyvuodama infliacija... kurią pati savo veiksmais anksčiau ir sukėlė. Mūsų partijos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis paprašė visos medžiagos, kuri pagrįstų kiekvieną prašomos kainos cento dalį. Ją rimtai studijuosime ir priversime energetikus už kiekvieną centą rimtai atidirbti savivaldybės komitetuose ir posėdžių salėje.
Mes esame dešinioji partija, todėl gerbiame ekonominio efektyvumo logiką. Jei energetikai pagrįs savo teiginius, mes šitas siūlomas kainas tegul ir skaudama širdimi paremsime. Kartu atkreipsime dėmesį į tai, kad miesto savivaldybė nedaro reikiamų žygių skatindama gyvenamųjų namų renovaciją. Tačiau kol energetikai prašytos medžiagos nepateikė, mūsų frakcija tokio sprendimo neparems.
Kadangi šilumos kaina bus svarbiausias artėjančių savaičių įvykis, aš stengsiuos pateikti kiek galima daugiau informacijos, kuri tik taps man žinoma. Gali būti, kad dienoraštis pasirodys dažniau.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pasakykim tvirta NE infliacijai Klaipedoje. Ar nebutu galima apsildyti klaipedos saules baterijomis arba panaudojus energija, gaunama is duju perdirbus kanalizacijos atliekas?

Anonimiškas rašė...

Gerbiami konstervatoriai, būtų malonu, kad šilumos kainos nedidėtų, tačiau realybė bus kitokia. Iš jūsų tikimės tik to, kad padėsite įnešti aiškumo į visą šį reikalą ir kad Klaipėdos energetikai kiek galima skaidriau pateiktų informaciją. Būtų vertinga sužinoti, kokias kalėdines premijas žada pasiskirti sau Klaipėdos komunalininkai monopolistai (energetikai, vandys ir ect.)