2012-03-14

Miesto turizmui reikia tik platesnio požiūrio

Klaipėdos verslo bendruomenė eilinį kartą atkreipė visuomenės dėmesį į svarbią problemą - miesto turizmas yra praktiškai miręs. Anglijoje turizmo sektorius sukuria apie 10% bendro vidaus produkto. Mūsų valstybėje turizmo sektorius sukuria tik 5%. Kiek procentų bendro vidaus produkto sukuria turizmas Klaipėdoje – sunku pasakyti.

Miesto tarybos narys Vidmantas Plečkaitis turizmo gaivinimui pasiūlė paprastą ir neorginalią idėją. Užsieniečiams priminti, kad Klaipėdoje yra daug gražių merginų ir pigaus alaus. Tikiu, kad mūsų moterys dar turi savigarbos ir už tokius žodžius politiką paprašys atsakyti. Aš manau, kad mūsų moterys nėra karvės ar kiaulės, kurias alaus prigėrę užsieniečiai turėtų vertinti kaip prieinamą seksualinių malonumų objektą. Tuo labiau mums nelabai reikia tokių turistų.
Klaipėda nėra Egiptas, nėra ir Palanga. Turizmas niekada nebus vienintelis mūsų maitintojas. Tačiau tai netrukdo mūsų miestui užsidirbti papildomų pinigų. Štai pritardama suskystintų dujų terminalui, mūsų miesto valdžia pasiprašė iš Vyriausybės dovanų: kelių miesto sankryžų ir baseino. Gal geriau vietoje baseino mums reikėjo paprašyti modernaus konferencijų centro? Štai tokio, kuris veikia Tamperėje ir


kokį 2015-aisiais ketina pasistatyti kauniečiai. Tada galėtumėme kviestis turistus į konferencijas, žadėdami pigų alų ir maistą, bet nebūtinai pardavinėdami savo moteris. Skeptikai ir oponentai gali teigti, kad tą klausimą išsprendė arena. Kauniečiai taip pat turi areną, netgi kur kas didesnę, tačiau dėl konferencijų centro mina Vyriausybės koridorius.
Prieš metus lankiausi Ventspilyje tikėdamasis pamatyti stebuklingus vaizdus. Iš esmės Ventspiliu likau nusivylęs. Ypatingų turistinių atrakcijų ten nėra. Tiesiog dėl miesto politikos specifikos – Ventspilyje tik daugiau trinkelėmis išklotų šaligatvių ir kelių. Vienintelis vertas dėmesio turizmo produktas – viešbutyje nemokamai lietuvių (taip pat rusų, anglų, vokiečių) kalba dalinamas savaitinis laikraštis, kuriame tiesiog raginama nelikti kambaryje ir lankytis miesto renginiuose. Laikraščio vedamąjį parašė Ventspilio vicemeras turizmo klausimais. Kas trukdo mums leisti tokį leidinį?
Štai mūsų kaimynai palangiškiai septynmyliais žingsniais bando išsiveržti iš prakeiksmo būti tik vasaros sezono kurortu. Jei mūsų valstybėje būtų lengviau visuomenės poreikiams paimti žemę, Palangos valdžiai būtų dar lengviau. Tačiau Palanga parodo, kad turizmui, kaip ir kiekvienam verslui, tereikia trupučio nuoseklumo ir valdžios palaikymo. Ilgiausias stalas, Kalėdiniai ir Velykiniai renginiai, stintų šventė į Palangos įvažiavimą net žiemos metu sugrąžino automobilių spūstis. Kas trukdo pagalvoti kažką panašaus?
Nevertėtų nuvertinti ir mūsų miesto pastangų. Europiada džiaugėsi visi: ir dalyviai, ir verslininkai, ir turistai. Paspoksoti į laivus susirinko tūkstančiai klaipėdiečių ir miesto svečių. Daugeliu atvejų reikia tik nuoseklumo ir trupučio marketingo.
Mano nuomone, Klaipėdos turizmui trūksta ne išmanymo ir ne idėjų. Klaipėdos turizmui trūkta plataus požiūrio. Požiūrio, kuriame nepuolama kaltinti kitų už savo neatliktus darbus. Požiūrio, kuriame į pastabas ir kritiką reaguojama geranoriškai. Galų gale Klaipėdos valdantiesiems reikia įveikti seną rusišką vadybos principą: aš viršininkas, tu- kvailys.

Komentarų nėra: