2008-08-11

Laiškas iš Estijos


Šiandien esu Estijoje, kur partijos siuntimu dalyvauju Konrado Adenauerio fondo rengiamose dešiniųjų partijų narių mokymuose. Mokomės tai, ką aš veikiu jau beveik aštuonerius metus – t.y. kaip vykdyti rinkimines kampanijas.
Seminaro organizatoriai mus numetė į Dievo užmirštą vietą Estijos miestelyje Viinistu, maždaug šimtas kilometrų važiuojant nuo Talino link Narvos. Miestelis yra prie jūros ir pravažiuojant labai primena mūsų Smiltynę. Ko gero panašiai jame gyvena ir gyventojų. Šitoje pakrantėje, palengva kuriasi turistinė bazė: jachtklubas, restoranas, konferencijų centras, muziejus, vasaros koncertų estrada.
Vieta ši neparastai jauki, tačiau su viena išimtimi – visur pilna uodų, kurie yra taip pat pamišę kaip ir pamišusios yra šiemet yra Klaipėdos širšės. Jie puola žiauriai, grupėmis pro keturis ar penkis ir lengviau buvo Gruzijai laimėti karą, nei visus keturis uodus pridaužti. Šiandien vaikštau ištinęs su koviniais randais, ir dorai neišmiegojęs, nes buvau priverstas reaguoti į naktinius antskrydžius.
Šiandien baigėsi pirmoji mokymų diena, kurią vainikavo šitame centre vykęs koncertas. Čia pirmą kartą buvau nustebintas estų, pirmiausia estų kultūrinio gyvenimo. Šitame miestelyje koncertavo kažkokia džiazo grupė. Mano supratimu koncertavo tikrai neblogai. Mane nustebino, kad miestelyje, kuris yra maždaug 100 kilometrų nuo Talino, apie 30 kilometrų nuo to, ką Lietuvoje galėtumėme vadinti rajono centru, vietovėje, kurioje geriausiu atveju gyvena apie 400 žmonių, į šį koncertą atėjo apie 300.
Dar keisčiau buvo tai, kad visi šitie susirinkę klausytojai už bilietą sumokėjo po 11 eurų. Aš galėčiau tikėtis, kad mums koncertavusi surastų savo auditoriją kur nors Palangos klube „Ramybė“, Klaipėdos kurpiuose, tačiau, kad tai būtų mokami koncertai be alaus ir alkoholio, tikrai neįsivaizduoju.
Nors mes čia susirinkome mokytis, tačiau iš mūsų galvų niekaip neiškrenta Gruzijos reikalai. Vienas estas kažkaip sugalvojo ir į konferencijų salę atsibogino Gruzijos vėliavėlę. Tartu mieste šiandien turėjo įvykti mitingas Gruzijai paremti. Rytoj toks mitingas turėtų vykti Taline. Estijos vyriausybė į Gruziją ketina pasiųsti lėktuvą su humanitarine pagalba. Man kažkaip vis pritrūksta laiko pasižiūrėti lietuviškas naujienas, todėl norėčiau didžiuotis, jei mūsų valstybė tai padarė.
Tiek mano laiškų iš Estijos kaimelio Viinistu, linkiu gerų krepšinio rungtynių, tikiuosi, kad dauguma lietuvių palaikys draugišką gruzinų tautą nelaimėje...

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labiausiai Gruzijai galime padeti humanitarine pagalba ir nugaledami ruskius olimpinese zaidynese. Lietuvos valdzia demonstruoja pavyzdine pozicija Gruzijos atzvilgiu. Idomu kada pasikeis Rusijos archajinis supratimas, jog pasaulis uzmerkes akis ziures i jos gedingus zingsnius. Vieningai pasmerkime isgamas ruskius. Shudmaliu tauta.

Anonimiškas rašė...

Reiketu ivesti taisykle, jog olimpiniu zaidyniu metu kariaujancioms salims butu atimta teise jose dalyvauti. Olimpines zaidynes tokiu atveju pateisintu pasaulio olimpine dvasia.