2008-01-14

Klaipėdą nuo Telšių tragedijos skyrė tik Marytės plaukas

Labai tyliai ir be didesnio dėmesio Klaipėdoje nuvilnijo informacija, kad dėl šilumos tinklų avarijos daugiau nei 10 pietiniuose Klaipėdos rajonuose esačių darželių, mokyklų ir daugiabučių namų liko be šilumos ir karšto vandens.
Suprantama avarijos gali būti ir jų pasitaiko. Kelti panikos nereikia, tačiau mums visiems apsišarvoti olimpine ramybe tikrai nederėtų. Šildymos sistemų ekpertai ir specialistai beveik vienu balsu tvirtina, kad nuo garsiosios Telšių tragedijos mus išgelbėjo tik Marytės plaukas. Jei temperatūra būtų kokie 10 laipsnių šalčio, visos šilumos sistemos būtų subirusios kaip kortų namelis.
Po Telšių miesto tragedijos Kauno miesto savivaldybė surengė „štabų mokymus“, kuriose buvo svarstoma ką darytų miesto specialiosios tarybos, jei panaši tragedija įvyktų Kaune. Šiuose mokymuose neišvažiavo nei vienas automobilis, tiesiog atsakingi vadovai prie darbo stalo ieškojo išeičių. Pvz buvo sprendžiamas klausimas kaip bus apšildomi senelių namai? Iš kur įtstaigos vadovas gaus 400 elektrinių šildytuvų? Po mokymų buvo konstatuotas konkretus ir mažai paguodžaintis faktas – Kauno miestas tokio mąsto tragedijai nebuvo pasiruošęs.
Informuotumas yra geras ginklas ir šiandien Kauno miesto savivaldybė turėjo galimybę dirbti, kad ši problema nepasikartotų. Tuo tarpu mūsų miesto savivaldybė kišo galvą į smėlį ir nutarė, kad Klaipėdos miestas yra ypatingas ir čia tokios tragedijos būti negali. Žinoma Klaipėdos miestas yra išskirtinis. Čia yra šilčiau nei likusioje Lietuvos dalyje. Bet manyti, kad Telšių tragedijos mes išvengsime tik todėl, kad miestą valdo išmintingai ūkininkaujanti Liberalų ir centro sąjunga, o AB „Klaipėdos energija“ priklauso Klaipėdos savivaldybei, yra truputėlį naivu.
Vilniaus miesto šilumos tiekėjai turi nusipirkę mobilius šilumos punktus. Tai yra automobiliai, kurie kilus netikėtiems atvejams, yra pajungiami prie šilumos trąsų ir gali tiekti karštą vandenį, net gerokai stambiam kvartalui. Šias mašinas vilnieičiai naudoja ir atlikdami vadinamuosius hidraulinius bandymus. Todėl vilnieičiai neturi kęsti savaitę trunkančių hidraulinių bandymų, kuomet pusė miesto yra paverčiama nesipraususiais bomžais.
Mūsų miesto šilumos tiekėjai savo balansuose turi prabangius katerius, jie rengia furšetus tiems, kurie balsavo už šilumos kainos padidinimą. Pikti liežuviai kalba, kad mūsų šilumos tiekėjai praėjusiuose rinkimuose dosniai finansavo mero partiją. Žinoma mes šitos informacijos patikrinti negalime, nes mūsų atstovų į šios įmonės stebėtojų tarybas niekas neįsileidžia.
Įdomu, o ką šituo klausimu mąsto mūsų miesto meras. Ar tai normalu, kad Klaipėdoje sproginėja vamzdžiai?

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

nereikejo kisti pagaliu i ratus - ir tave butu pakviete i furseta. Kai gerai ipila, nera dideles bedos, kad susalsi.