2008-01-04

Kaip arklį priversti gerti?

Šiandien uostamiesčio tarybos nariai į savo pašto dėžutes gavo elektorninio pašto žinutę, kurioje informuojama, kad Klaipėdos apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą, kuriame patenkino vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje reikalavimą ir įpareigojo tarybos narius pateikti savo veiklos ataskaitas.
Šioje situacijoje keisčiausia yra tai, kad teisios abi pusės. Viena vertus vyriausybės atstovė kryžiumi gula už kiekvieną įstatymo raidę ir ji yra teisinga. Įstatymas labai aiškiai įpareigoja tarybos narius nustatyti tvarką kaip jie atsiskaitinėtų su rinkėjais ir tą būtinai darytų kiekvienais metais.
Taryba remdamasi demokratinės santvarkos dvasia motyvavo, kad bendruomenės išrinkti deputatai nėra kvailiai, todėl patys privalo sugalvoti kaip jie rinkėjams už savo veiklą atsiskaitinės.
Tuo tarpu man šioje istorijoje pykti kelia tai, kokius sprendimus priiminėja mūsų parlamentarai. Man nėra sunku parengti tokią ataskaitą ir su malonumu tai padarysiu. Man nėra sunku nurodyti ką aš veikia miesto taryboje ir paliksiu rinkėjams spręsti ar jie mano darbu yra patenkinti.
Tik niekaip nesuprantu kaip tai padės išspręsti esminę problemą – kaip valdžioje esančius priversti dirbti ir priversti dirbti ne sau ir savo asmeninei gerovei, bet juos rinkusiems miestiečiams.
Kai mes tik pričiumpame kokį nors valdžiažmogį, jis tuoj mane kaltina, kad tai darau, nes artėja rinkimai. Tokiems žmonėms aš atšaunu, kad kiekviena save gerbianti partija privalo dirbti nuo rinkimų iki rinkimų. Negalima tris metus „tvarkyti reikalus“, o paskutinį pusmetį lakstyti ir sekti žmonėms pasakas apie gerą gyvenimą.
Kitą vertus savo vaidmenį turėtų atlikti ir žiniasklaida. Jie turėtų sekti ar politikai nebėga nuo duotų įsipareigojimų, kaip jiems sekasi įgyvendinti duotus pažadus. Netiesa, kad žmonės nesidomi politika. Žmonės nustoja ja nustoja domėtis tik tada, kai mano, kad jų balsas nieko nekeičia. Rinkimai Lenkijoje aiškiai parodė, kad vos tik žmonės pamatė, kad jų balsas yra svarbus, tuoj pradėjo slinkti prie urnų beveik kaip solidarumo metais.
Tačiau jei žmonės nemato ryšio tarp savo gyvenimo ir miesto tarybos sprendimo, jei politikas nemato poreikio atsiskaityti už savo veiklą, tokiu atveju šio įstatymo nuostatos prieštarautų senai patarlei – galima arklį privesti prie vandens, tačiau jo nemanoma priversti gerti. Seimo nariai mano, kad tai jie gali padaryti.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

reiketu visu tarybos nariu ataskaitas paskelbti internete, kad zmones tinkamai ivertintu. Ataskaitos sau patiems tarybos nariai gali pasidaryti baznycioje per ispazinti.

Anonimiškas rašė...

Įdomu ne tik tai, kokiu būdu priversti arklį gerti - t.y., kokia forma priversti išrinktąjį rinkėjams atsiskaityti. Dirbantis žmogus atsiskaitymo formą ras. Ale kad yra tokių, kurie tikti pūva minkštos Tarybos nario kėdėj, tai apie ką jie atsiskaitys?