2010-02-18

Vietoje diskusijų ir debatų valdžios buldozeris

TS-LKD frakcijos seniūnas Klaipėdos miesto taryboje Marius Usonis apgailestauja, kad valdančioji dauguma nerado savyje jėgų, diskutuoti dėl Tėvynės sąjungos frakcijos teiktų pataisų 2010 ųjų metų Klaipėdos miesto biudžete.
Klaipėdos miesto taryba vasario 18-ąją dieną vykusiame posėdyje priėmė administracijos pateiktą biudžeto projektą. Prieš savaitę TS-LKD frakcijos seniūnas Marius Usonis raštu kreipėsi į administracijos direktorių, prašydamas parengti ir tarybai teikti alternatyvų budžeto projektą.
TS-LKD frakcija 2010 metais siūlė biudžeto pajamas didinti 587 tūkst. litų. Frakcijos nuomone, administracija galėtų daugiau dėmesio skirti rinkliavos už šunų ir kačių laikymą, užtikrinimui. Taip pat savivaldybė turėtų labiau rūpintis viešosios tvarkos apsauga ir tarybos priimtų taisyklių įgyvendinimu. Tai leistų tikėtis didesnių pajamų gautų už administracines baudas.
Šešėlinio biudžeto didžiausias dėmesys buvo skirtas taupymui ir savivaldybės skolinimuisi sumažinti. Siūloma mažinti finansavimą 18 savivaldybės paprogramių. Bendra sutaupomų lėšų suma siekia 2117,7 tūkstančių litų. Frakcija siūlo taupyti į kitus metus nukeliant nebūtinas išlaidas, įpareigojant daugiabučių gyventojus, kurių namai turi galiojančius detaliuosius planus, patiems rūpintis kiemų švara, o savivaldybės įstaigoms – pastatų ūkio priežiūros darbų daugiau pirkti rinkoje konkurso būdu.
Konservatorių frakcija siūlė skirti didesnį finansavimą tik 4 savivaldybės vykdomoms programoms: 15 tūkst. litų padidinti lėšas jaunimo organizacijų institucinei stiprinimo programai, 75 tūkst. litų - dantų protezavimo paramos programai, 35 tūkst. litų tarpukario Lietuvos karių atminimo įamžinimui Skulptūrų parke, 150 tūkst. litų senamiesčio verslo inkubatoriui. Visas sutaupytas lėšas raginta nukreipti būsimų įsiskolinimų mažinimui. 2012 metais skolų aptarnavimui savivaldybė ketina skirti 14 milijonų litų. Tai yra septynių Klaipėdos globos (senelių) namų metinis biudžetas.
Frakcijos senūnas Marius Usonis apgailestauja, kad valdančioji dauguma, vietoje atviro pokalbo ir diskusijos, pasirinko „buldozerinį“ kelią. Vis dėl to Marius Usonis nemano, kad frakcijos darbas nuėjo veltui:
- Šis alternatyvinis biudžetas parodo išaugusį komandos potencialą. Pradžioje skeptiškai vertinau pačią galimybę, kad pavyks rasti pakankamai svarią lėšų sumą. Bet litas prie lito, mes radome beveik 3 milijonus litų. Penkiems tarybos nariams ir dar nedideliam būreliui pagalbininkų tai didelis pasiekimas. Šiandien galėsime pasakyti, kad mes mokėsime daryti kitaip. Valdantieji, nusprendę nesvarstyti mūsų pataisų, parodė, kad atviroje diskusijoje, jie neturi argumentų.- tarybos daugumos sprendimą komentavo M.Usonis

Komentarų nėra: