2009-04-16

Vieningoji knygutė vis arčiau

Šiandien, kartu su kolega naujuoju frakcijos pirmininku Mariumi Usoniu, buvome susitikę su vienos Vilniaus bendrovės atstovais, kurie pristatė naują, atsiskaitymų knygutės versiją. Ši knygutė išoriškai nesiskiria nuo praeityje galiojusios knygutės. Įdomu tik tai, kad visiškai pasikeitusi pinigų apdorojimo, paskirstymo sistema. Ši sistema yra tiek įspūdingai pasikeitusi, kad galima ją galima vadinti visiškai nauju produktu.
Kai su Mariumi dirbau vieningos atsiskaitymų knygutės darbo grupėje, šios knygutės priešininkai nuolatos knygutę priešpastatydavo naujoms, modernioms atsiskaitymo priemonėmis, tokiomis: tokioms kaip internetinė bankininkystė ir tiesioginis debetas. Kaip rodo vilniečių patirtis, būtent jų „knygutės‘ įdiegimas, paskatino žmones pereiti prie elektroninės (internetinės) jų sistemos versijos. Šiandien jau daugiau nei 50 Vilniaus zonos gyventojų už komunalines paslaugas internetinės bankininkystės būdu, bet būtent naudodami vilniečių pavyzdžio atsiskaitymų knygelę.
Ši knygutė yra nepaprastai yra gera ir komunalinių paslaugų teikimo įmonėms, nes akumuliavę tiek daug mokėjimų į vieną sąskaitą, ši bendrovė sugebėjo sudaryti puikias sutartis su bankais, kurie iki minimumo sutrumpino pinigų užlaikymo laiką, kuris šiandienos ekonominės krizės sąlygomis, yra nepaprastai svarbus faktorius.
Tėvynės sąjunga praėjusias metais žadėjo savo rinkėjams grąžinti vieningą atsiskaitymo knygutę arba bent jau suteikti galimybę gyventojams pasirinkti. Komisija po ilgo darbo jau buvo parašiusi savo išvadų juodraštį, kurį svarstė paslaugų teikėjai. Ši pasirodžiusi kompanija ir jos siūlomas produktas neišvengiama jas pakoreguos. Dėl užsitęsusio proceso lieka atsiprašyti rinkėjų, pasiteisinant, kad skubos naudą velniai gaudo.
Šio ekonominio sunkmečio sąlygomis vieningoji atsiskaitymo knygutė kiekvienam klaipėdiečiui per mėnesį padėtų sutaupyti apie 12 litų. Tai yra beveik 150 litų per metus. Turint omenyje, kad Klaipėdoje yra apie 50 tūkstančių butų, šis politinis sprendimas sutaupytų 7.2 milijono litų. Tai yra realūs pinigai, realiems žmonėms.

4 komentarai:

Runkelis rašė...

Sveikinam Kęstutį, jau senai laukiam tos knygelės.

Buratinas rašė...

nereikia tos knygutes niekam. Duokit zmonem kompu ir interneta.

AK rašė...

Kęstuti, giedorėli, kad tu žinotum, kaip girdėtos yra šios saldžios giesmės. Negi nepapasakosi ar Mariukas ketina pasišildyti rankeles ties šia stebuklinga knygele ir renkamais dideliais pinigėliais? Negi dykai kvaršintų savo gudrutę galvelę? Sutaupys mums milijonus, matai, jau alpinėju iš laimės nuojautos. O rūri-rūri tikrai nedarys?

Anonimiškas rašė...

Tokia knygelė neišvengiamai sukurs dar papildomai viena gradį (kontorą). Arba tai atliktų teritorinė CSV. Vienaip ar kitaip paslauga greičiausiai nebus pigi.