2009-01-06

ID kortelė - dar viena Europos kultūros sostinė

Besibaigiant Naujiesiems metams, mūsų vidaus reikalų ministerija nusprendė, savo piliečiams pateikti dar vieną dovaną. Kol visa visuomenė pagrįstai jaudinosi dėl naujai įdiegiamų antikrizinių priemonių, vidaus reikalų ministras pratęsė ankstesnės valdžios puoselėtas tradicijas ir nusprendė įdiegti naujo pavyzdžio asmens identifikavimo kortelę.
Vidaus reikalų ministerijos pranešimas tiesiog šokinėja iš džiaugsmo, nuo naujos kortelės suteikiamų galimybių: „Tokia asmens tapatybės kortelė leis saugiai identifikuoti asmenį, suteiks asmenims galimybę saugiu elektroniniu parašu pasirašyti elektroninius dokumentus (sutartis, deklaracijas ir pan.) ir pasinaudoti nacionalinėmis bei tarpeuropinėmis viešosiomis elektroninėmis paslaugomis, o viešąsias elektronines paslaugas teikiantys paslaugų teikėjai galės saugiai ir patikimai identifikuoti bei autentifikuoti asmenis elektroninėje erdvėje“, – apibūdindamas naująsias asmens tapatybės korteles sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.
Naujasis ministras šitame savigyros šedevre pamiršo paminėti, kad dėl šitos „kosminių technologijų“ pagrindu padarytos kortelės, jos kaina kiekvienam piliečiui išaugs 8 kartus. Seniau asmens tapatybės kortelė kainavo 10 litų ir nešiojausi aš ją laisviau nei savo vairuotojo pažymėjimą. Dabar, kai naujoji kortelė kainuos tokius baisius pinigus, net ir senąją savo 10 litų vertės kortelę, laikysiu seife. Nes jai ją pavogs būsiu priverstas imti naują, kainuojančią jau 80 litų.
Šitas valžios išlaidavimas buvo pagrįstas sena, jau mantra tapusia giesmele apie tai, kad tokio sprendimo reikalauja Europos sąjunga. Tame pačiame VRM pareiškime tegiama, kad „Pagal Europos Sąjungos (ES) strateginius dokumentus, iki 2010 m. turėtų būti sudarytos galimybės visiems ES piliečiams ir verslo subjektams naudotis saugiomis elektroninio identifikavimo priemonėmis. Todėl tokios kortelės jau pradedamos naudoti daugelyje ES valstybių narių“.
Aš tuo tarpu esu linkęs ši žingsnį pavadinti elementariu išlaidavimu ir aklu Europinių direktyvų kopijavimu. Ir esu įsitikinęs, kad skirtingai nuo mūsų mažai ES senbuvių ryžtųsi savo piliečiams įpiršti tokios neapsakomos brangybės produktą.
Mano numylėta Didžioji Britanija iš viso svarsto ar reikia įsivesti net šiandien Lietuvoje naudojamas dešimties litų vertės ID korteles. Jei Britanijos vidaus reikalų ministras prakalbtų apie 80 lt vertės ID korteles, esu įsitikinęs, kad po to jam ir premjerui tektų skubiai bėgti į Winzoro rūmus ir šaukti pirmalaikius parlamento rinkimus. Įdomu, kiek tokios „vertybės“ neturėjimas pakeis Britanijos internetizaciją ir kaip pagilins joje siaučiančią ekonominę krizę?
Esu įsitikinęs, kad vidaus reikalų ministras sugebės įtikinamai paaiškinti, kaip elektroninis parašas pakeis gyvenimą melžėjai iš Endriejavo. Tuo labiau raginu prisiminti, kad šiandien jau puikiai gyvuoja elektroninės mokesčių deklaracijos per internetinę bankininkystę, kurios paslaugomis naudojasi vis didesnis skaičius žmonių. Kodėl nebuvo nueita šiuo keliu, įgyvendinant ES direktyvas?
Vidaus reikalų ministerija tokiomis kosminėmis kortelėmis aprūpino visus valstybės tarnautojus. Šie žmonės yra aktyvūs e-visuomenės vartotojai. Suprasčiau, jei tokia kortelė būtų pateikiama kaip pasirinkimo galimybė. Gal būt ją rinktųsi įmonių vadovai, buhalteriai, kiti verslo žmonės. Tačiau, esu įsitikinęs, kad trys milijonai tokių kortelių yra perteklinis valdžios sprendimas. Visiškai niekam nereikalingas.
Šiandien, socialiniame tinkle „Facebook“, vienas jaunasis liberalas pasiūlė man prisidėti prie tikslo ir stabdyti mokesčių didėjimą. Aš siūlau vietoje to stabdyti kvailų ir brangių ID kortelių diegimą. Man bus keista, kad gegužės mėnesį, R.Čiupaila ir R.Palaitis Vilniaus centrinėmis gatvėmis vilks mokesčių naštos akmenį.
Patys mums prikabinę modernaus titano liejinio mokesčių akmenį.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Galejo pries Kaledas isleisti sias korteles, buciau giminem nupirkes vietoj dovanu. Jos turetu kuriam laikui nuraminti technofilus. Krize metu tikrai nesijausiu saugus ir verslus, isigydamas sia kortele. Valstybe tampa verslo subjektu, kuris sugeba nugrezti zmogu taip, kad tas net pacypti nebegali. Belieka pasidziaugti naujosios viesosios vadybos laimejimais Lietuvoje...