2008-03-07

Mokytojai streikuoja ne dėl pinigų, bet dėl profesijos prestižo.

Šiandien su savo partijos bendražygiu Evaldu Jurkevičiumi lankėme Klaipėdos miesto streikuojančias mokyklas. Tėvynės sąjungos frakcija neturi savo atstovo miesto tarybos ugdymo ir jaunimo reikalų komitete, todėl šią misiją atlikti buvo patikėta man, giminingą sritį kuruojančio komiteto atstovui.Ta proga pateiksiu keletą pastebėjimų, atsiradusių apsilankius Klaipėdos mokyklose.
Mokytojai streikuoja ne tiek dėl pinigų, kiek dėl savo profesijos prestižo. Daugelis mokytojų pabrėžė, kad juos žeidžia arogantiškas miesto ir šalies švietimo vadovų elgesys.
Mokytojai šiandien nėra apsaugoti nuo vaikų ir tėvų psichologinių patyčių. Jauni žmonės nesirenka pedagogų profesijos, nes ši profesiją praranda tarpukario laikais turėtą autoritetą.
Daugelis mokyklų vadovų pripažino, kad bus sunku užgydyti streiko paliktas moralines žaizdas, kuomet prasidės konfliktai tarp streikavusių, nestreikavusių ir iš streiko pasitraukusių.
Gaila, bet šitas streikas labiau tapo išbandymu mokyklų vadovams, bet ne šalies švietimo sistemai. Direktoriai buvo palikti be jokios juridinės pagalbos, nežino kaip teisingai apskaičiuoti darbo užmokestį ir t.t. Bet kokie prašymai metodologinės pagalbos, aidėjo kaip balsas tyruose.
Daugelis pedagogų džiaugėsi, kad kažkas domisi jų problemomis, ir kaip jiems reikės tą streiką pergyventi. Jie nereikalavo pažadų ir greitų receptų. Juos labiau piktino miesto švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos pasisakymai, kad „Mokytojai iš didžiosios M, nestreikuoja“. Vienos mokyklos streiko komitetas pareiškė, kad jei jų mokykla ir trečiadienį nenuspręs nutraukti streiko, tai dėl to bus kalta tik ši klerkė ir tokie jos pareiškimai.
Prieš porą mėnesių Tėvynės sąjungos prezidiumas priėmė mokytojo profesijos prestižo atkūrimo programą. Prezidiumo posėdyje buvo aršiai diskutuojama dėl kiekvieno šiai programai skirto lito. Galiu garantuoti, kad šis sprendimų paketas yra rimtas ir pasvertas. Tai matyti lentelėje, kurioje nagrinėjami G.Kirkilo ilgalaikės programos siūlymai ir TS siūlymai. Jų skirtumas yra tame, kad mūsų pasiūlymai yra realesni. Tėvynės sąjunga siūlo didesnį atlyginimų pakėlimą šiais ir kitais metais. Tuo tarpu 2011-20012 metais mokytojai gautų mažesnį atlyginimą, nei šiandien siūlo G.Kirkilas. Vyriausybė tuo tarpu žaidžia, klasikinį žaidimą,- šiandien trupiniai, o kai ateis komunizmas....

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

svietimo skyriaus pavaduotoja is mazosios raides ir kirkilas (taip pat is mazosios raides) yra liaudies priesai. Tarybiniais laikais buvo gera praktika su liaudies priesais,gaila, kad negalima tu laiku pakartoti. o TS labai teisingai, kad rasoma is didziuju raidziu. O kaip reikaliukai su Taraskeviciaus statybomis? Nebaige dar ju?

Anonimiškas rašė...

Laiko klausimas, kada bomzas ir mokytojas taps sinonimais...Norint padeti mokytojams reiketu klausima pastatyti taip: ar uzteks mokytojams vietu statybose? Taraskevicius nemazai galetu turbut ju idarbinti? Ar ponas Kestutis galetu iskelti si klausima sekanciame Tarybos posedyje?

Anonimiškas rašė...

Kad jau atrodo issigime tas mokytoju streikas. ar patys jie gerai bezino del ko streikuoja, tiksliau del ko kazkas liepias sreikuoti....