2010-05-17

Kur karaliai pėsti vaikšto

Kalbėti apie savivaldybės pinigų taupymą, nepaminint miesto viešųjų tualetų, yra tiesiog neįmanoma. „Sėkmės Klaipėda“ be miesto viešųjų tualetų yra ne sėkmė ir ne Klaipėda. Tačiau noriu pasakyti, kad miesto viešųjų tualetų programa yra pats tipiškiausias ir biuroktiškiausias pinigų švaistymo būdas, kokį tik kas nors sugebėjo sugalvoti. Ir jei mes, miesto tarybos nariai pradėtumėme dirbti ne sau, o klaipėdiečiams, būtent tualetų klausimus reiktų pradėti žiūrėti iš pat pradžių ir iš esmės.
Pradėkime nuo skaičių. 2009 metais Klaipėdos m. savivaldybė tualetų priežiūrai skyrė 282 tūkstančius litų. 17 tūkstančių litų kas metai skiriama dviejų automatinių tualetų priežiūrai. Vienas iš jų pastatytas Donelaičio gatvėje prie parko, kitas prie senosios perkėlos. Tie tualetai nėra vieši ir už apsilankymą ten reikia mokėti. Nuo 2007 iki 2010 gegužės per tris metus šitie tualetai „surinko“ 2123 litus. Taigi tiek žmonių turėjo pasinaudoti jų paslaugomis. Du tualetai, 360 dienų metuose mums sako, kad vieno tualeto paslaugomis pasinaudoja mažiau nei vienas žmogus per dieną!
Jei jums dar neužtenka neūkiškumo pavyzdžių savivaldybės administracija guodžiasi, kad tualetai yra plėšiami ir niokojami. Juos būtina remontuoti. O dabar nuspręsta netgi pastatyti stebėjimo kamerą! Čia jau pasiduodu. Per keturis darbo metus mačiau visko. Kai tarybos posėdyje balsavau už tai, kad mieste būtų įrengtos stebėjimo kameras, maniau, kad tai skirta klaipėdiečių saugumui. Pasirodo ne klaipėdiečių. Tualetų.
Dar kartą pažvelkime į finansus. Vienas toks automatinis tualetas kainuoja apie 150 tūks lt. 17 tūkstančių kasmetinių priežiūros išlaidų. Nežinia kiek paslėptų aptarnavimo ir vandens išlaidų. Stebėjimo kameros ir jų stebėtojų išlaikymas. Mažiau nei 1 žmogui per dieną.
Jei būtų mano valia rinktis, aš neduočiau miesto viešiesiems tualetams nei cento. Geriau tuos tūkstančius litų duoti viešbučių ir restoranų asociacijai, kuri mainais už paramą įkalbėtų savo narius miestiečius įsileisti į kavinių ir restoranų tualetus. Žinoma net ir šis žingsnis nebūtų labai racionalus, net ir šiandien beveik kiekviena kavinė ir restoranas už litą įsileis bet kurį norintį. Taip turime ne du, bet pusšimtį miesto tualetų
Čia yra tik vienas biudžeto išlaidų straipsnis ir vienas faktas. Jis nėra skandalingas, tačiau suteikia peno pamąstymams. Tik įdomu, kodėl apie tai nepagalvojo tie, kurie kiekvienais metais lengva ranka tose išlaidų eilutėse žymėjo nuliukus.
Na o aš artimiausiu metu ketinu pasidomėti už kiek mūsų miesto įstaigų vadovai kalba mobiliaisiais telefonais.

2 komentarai:

Valodia rašė...

Visi mandri šnekėti, kol neprireikia i tualetą...

Linksmai rašė...

Man atrodo miestas netgi ne pradirbti, o uždirbti iš tų tualetų galėtų. Pakaktų įrengti po kamerą tualete ir pakurti tinklalapį www.KlaipedaWConline.com, kuriame būtų tiesioginė transliacija iš šios prabangios vietos, o visokie iškrypėliai galės už dolerį "mėgautis" vaizdais. Savivaldybės tarnautojams ir Tarybos nariams galės būti taikomos nuolaidos...