2009-10-27

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/nuomones/kam-dirba-administracijos-direktorius-244917
Klausimas, kam dirba Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius, nėra priekabių ieškojimas ar pigus politikavimas. Ekonominės krizės metu – tai miesto išgyvenimo garantija. Kai trūksta pinigų, kai reikia daryti reformas, miesto valdymas yra pervedamas į "rankinį režimą", ir vadovo pareigos jau tampa ne vien tik parašėlius dėti ir gerą algą imti. Kai tik mieste ėmė rodytis pirmieji krizės ženklai, miesto taryboje ėmė dygti klausimai, kam gali dirbti administracijos direktorius.

Pirmiausiai aišku, kad savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius nėra mero R.Taraškevičiaus komandos žaidėjas. Jei administracijos direktorius būtų buvęs mero komandos žaidėjas, jis nebūtų sulaužęs savo ir mero džentelmenų susitarimo, kad į sausio 1 dieną savivaldybės administracijoje esančias tuščias vietas nebūtų priimta naujų darbuotojų. Džentelmenų susitarimas buvo sulaužytas 8 kartus.

Aišku yra ir tai, kad administracijos direktorius nedirba jį delegavusiems socialdemokratams. Kiekvieną posėdį socialdemokratų frakcija "maudo" kiekvieną administracijos direktoriaus parašu patvirtintą reformų iniciatyvą. Socialdemokratų balsais buvo atmesta iniciatyva apmokestinti sporto mokyklas lankančius vaikus. Socialdemokratų frakcija žviegė, kai jų deleguotas administracijos direktorius "skerdė" vaikų ir jaunimo klubus bei "Aušros" teatrą. Administracijos direktoriaus parašu buvo teikiamas sprendimas sujungti Kultūrų komunikacijų centrą ir Dailės parodų rūmus. Socialdemokratų frakcija prieš šį sprendimą kariavo kaip V.Čiapajevas prieš baltuosius. Dabar artėja miesto bibliotekos reforma ir čia jau socialdemokratai kasa kultūrinio Manerheimo liniją, ties kuria ketina sustabdyti savo paties deleguoto administracijos direktoriaus reformų tanką. Šitos situacijos rimtumą (arba komiškumą) įrodo tai, kad administracijos direktorius gali atsisakyti dėti parašą ir be jo sprendimas nebus teikiamas tarybai. Būtų gerai, jei direktorius, prieš dėdamas parašą ir teikdamas tokius sprendimus tarybai, bent apytikriai pasiteirautų savo frakcijos nuomonės.

Aišku yra ir tai, kad administracijos direktorius nedirba miestui. Negaliu įsivaizduoti, kaip galima žinoti apie mažinamą biudžetą balandį, o administracijos aparato mažinimą pradėti tik spalį. Ar gali miesto patriotas ir geras vadovas gruodžio mėnesį visus savivaldybės administracijos darbuotojus palikti be atlyginimo? Ar gali gerai dirbantis vadovas nevykdyti miesto tarybos pavedimo ir beveik keturis mėnesius neinformuoti tarybos apie priimtas biudžeto taupymo priemones? Gal direktorius penkis mėnesius nieko nedarė, leisdamas įvykiams tekėti savo vaga?

Jei administracijos direktorius nesutaria su meru, jei jis nesitaria ir nesutaria su jį delegavusia socialdemokratų frakcija, nevykdo tarybos sprendimų, o visus savo pavaldinius gruodį paliks be atlyginimų, gal kas nors pasakys bent vieną argumentą, kodėl Klaipėdai iš viso reikalingas toks administracijos direktorius.

Komentarų nėra: