2009-06-10

Dar ne pagal išgales

Po neilgos pertraukėlės, susijusios su kompiuterių gedimu, grįžau į eterį, norėdamas pasidalintis savo mintimis apie numatomą Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto mažinimą. Prieš porą mėnesių Seimas priėmė patikslintą valstytybės ir savivaldybės biudžetą, pagal kurį Klaipėdos miesto savivaldybė privalėjo savo išlaidas sumažinti maždaug 15 milijonų litų.
Klaipėdos miesto meras tam reikalui buvo sudaręs darbo grupę, kuri turėjo numatyti biudžeto mažinimo kryptis. Pirmadienį darbo grupės nariams buvo pateiktas pirminis variantas, kaip atrodytų sumažintas savivaldybės biudžetas. Jį peržiūrėjęs galiu pasakyti, kad tai geras žingsnis į priekį, tačiau labai labai tolimo kelio pradžia.
Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį, kad dalis planuotų darbų, bus perkelta į kitas finansavimo eilutes, taigi iš vieno švarkelio kišenės, bus perkelti į kito šarko kišenę. Taip nutiko beveik vienam milijonui litų, kurie buvo numatyti arenos projektavimui. Vietoje savivaldybės biudžeto, darbus apmokėsime iš tam reikalui paimtos paskolos. Toks pats likimas laukia ir miesto fontanų – 35 tūkstančius biudžete sutaupysime, tačiau fontanų išlaikymą pavesime KRATC-ui, kuris gyvena iš tų pačių piliečių mokamos šiukšlių rinkliavos. Savivaldybė taip pat iki minimumo sumažino lėšas mokyklų kapitaliniam remontui, tačiau tikisi gauti daugiau pinigų iš vyriausybės. Du šimtus tūkstančių litų savivaldybė galvoja sutaupyti, nemokėdama už dabar atliekamą administracijos funkcijų auditą. Auditas jau padarytas, o jo vykdytojams ketinama mokėti laimėjus ES paramos konkursą.
Dalis sprendimų turės taip vadinamas „socialines pasekmes“ t.y. bus atsisakyta tam tikrų savivaldybės vykdomų programų. Pirmieji, kas pajaus būsimą tapymą, bus Vaiteliuose sodus turintys asmenys. Autobuso maršrutas į Vaitelius nebeteks visuomeninio būtinumo statuso ir reisų kiekis bus sumažintas arba pabranginti bilietai.
Savivaldybė taip pat dėl taupymo atsisakys kelių svarbių, tačiau esamomis sąlygomis nebūtinų darbų: neketiname mokėti už Smiltynės detalųjį planą, vidinės miškotvarkos projektą, altenatyvaus transporto galimybių studiją, korupcijos žemėlapį, savivaldybės kultūros paveldo vertimo dokumentacijos rengimą.
Dėl pakitusių ekonominių sąlygų teks pasispausti V.Čepinskio kolektyvui „Camerata Klaipėda“, turizmo informacijos centrui, Kalėdinių renginių organizatoriams, benamių gyvūnų gaudytojams, Skęstančiųjų gelbėjimo tarnyboms ir keistomis akcijomis pagarsėjusiam Visuomenės sveikatos biurui.
Skaudžiai kentės ir visų savivaldybės įstaigų atlyginimų fondas. Dėl šių pinigėlių turėtų užvirti politinės aistros, kurios turėtų parodyti ar mūsų miesto merui ir administracijos direktoriui užteks ryžto imtis ilgalaikių reformų, ar miestas ir toliau mukdysis vietoje.Apie batalijas susijusias su atlyginimų reforma, parašysiu kitą kartą. Šiandien, vertindamas, pateiktus siūlymus galiu pasakyti, kad tai yra solidus žingsnis į priekį. Ar ryšimės judėti toliau parodys laikas.

Komentarų nėra: