2008-07-20

Pranas Žeimys - politikas iš didžiosios raidės



Šiandieniniai VSD skandalai, terminui „valstybininkas“ suteikė negatyvų atspalvį. Tai labai nuskurdino mūsų politinę kalbą ir nesuteikė mums galimybės visuomenine veikla užsiimančiam žmogui, suteikti tokį titulą, kuris angliškai kalbančiose valstybėse yra vadinamas terminu „elder statesman“.
Anglijoje, Kanadoje, Autralijoje, Jungtinėse valstijose šis terminas apibūdina žmogų, kuris savo kasdienėje politinėje veikloje, geba priimti svarbius sprendimus, išlaikyti savo asmeninį populiarumą ir reitingą ir užsitarnauti visuomenės pripažinimą ir pagarbą. Nepriklausomai nuo to, kuriai ideologinei pusei ir srovei jis atstovauja.
Jei kokiam nors Klaipėdos krašto politikui reikėtų priskirti terminą Elder statesman“, mano pirštas tuoj pat nukryptų Į Praną Žeimį. Jis ilgiausiai išsilaikė Palangos miesto mero poste, nebūdamas autoritarinio stiliaus vadovu, maždaug tokiu kokiais buvo a.a. Mikelis ir dabar savo postuose dirbantys Ignalinos meras B.Ropė ir Klaipėdos meras R.Taraškevičius.
Palangos mieste visuomet vyko politinis gyvenimas, visuomet reikėjo rasti kompromisus, sutarti su įvairaus plauko Vilniuje sėdėjusia valdžia. Svarbiausias Nepriklausomoje Lietuvoje Palangoje atliktas darbas – Basanavičiaus gatvės rekonstrukcija buvo padaryta tada, kai valdžioje buvo A.Brazauskas, o visi pinigai buvo kreipiami socdemų tvirtovei – Druskininkams gaivinti.
P.Žeimys nekartą susilaukdavo „miglotų“ raginimų pakeisti politinę partiją, kad pinigų upeliai būtų sraunesni, tačiau to nepadarė. Todėl, kad turėjo principus. Ir šie principai nesutrukdė sėkmingai įgyvendinti užsibrėžtų darbų.
Šiandien Pranas Žeimys kandidatuoja į Seimą Pajūrio rinkiminėje apygardoje. Aš nebūsiu jo rinkėju, nes balsuosiu Baltijos rinkiminėje apygardoje. Tuo pačiu manau, kad Žvejybos uoste gyvenantiems klaipėdiečiams tai būtų geriausias pasirinkimas.
Jei mes visi Seimo narius rinktumėmės protingai, t.y. vedami išminties ir proto balso, Pranas Žeimys nugalėtų pirmajame ture, be jokios konkurencijos. Pirmiausia todėl, kad ši apygarda yra ne tiek klaipėdietiška, kiek reginiška. T.y. joje išrinktas Seimo narys turės plačiai matyti visų kurortų ir pajūrio miestų problemas: nuo gamtosaugos iki turizmo.
Praėjusią kandenciją mums, klaipėdiečiams tokio Seimo nario trūko. Seimo narys R.P naudojosi savo apygardos sudėtingumu ir klaipėdiečiams ir neringiečiams aiškindavo esąs palangiškis. Manau panašiai Seimo narys elgėsi su palangiškiais bandydamas pasitesiteisinti, kad savo darbe yra priverstas dirbti net trim savivaldybėms.
Pajūrio apygardai Pranas Žeimys būtų geras pasirinkimas ir todėl, kad Klaipėda, Palanga ir Neringa turėtų Seimo narį, kuris dirbtų ne nykštukinėje partijoje, tačiau rimčiausioje ir skaitlingiausioje Seimo frakcijoje. Jei šiandien net soceldemokratų jaunimas neabejoja, kad būsimajame Seime Tėvynės sąjunga bus stipriausia politinė jėga, aš esu visiškai tikras, kad šioje skaitlingiausioje frakcijoje gerai dirbtų Politikas iš didžiosios raidės Pranas Žeimys
Pradėkime rinktis protingai

Komentarų nėra: