2008-06-05

Mero ataskaitos komentaras taryboje


Kai sulaukėme paskelbto mero ataskaitos vietoje vizijos, tikslų ir problemų, mes pamatėme tik pagiežą, įniršį ir bejėgiškumą. Šitas meras nebesugeba formuoti uždavinių, nebesugeba sutelkti bendruomenės bendram darbui ir per daug susipainiojo savo viešuosiuose ir privačiuosiuose interesuose.
Šia ataskaita miesto meras tyčiojasi iš miestiečių, tarybos narių ir savo monolitinės daugumos atstovų. Šia ataskaita miesto meras įrodo, kad jis yra Klaipėdbaši, Turkmėnistano stiliaus, vadovas – vienvaldis, arogantiškas diktatorius, kuris nei nemano tartis su visuomene, ar jos rinktais tarybos nariais.
Ne veltui, sekant Froidu, po vienos iš savo komandiruočių Turkmėnistane, meras atviravo „Turkmėnistano gyventojai nemoka jokių mokesčių už komunalines paslaugas, gauna juokingai mažas algas, tačiau dėl to nė vieno pikto žodžio negali pasakyti apie savo valdžią“. Tai yra mūsų mero idealas, valdymo stilius ir politinio veikimo logika.
Turkmėnistano gyventojai, kurie nesutinka su tokia „valstybės veikla“, paprastai ilgam sėda į kalėjimą. Turkmėnistano opozicijos lyderis Nurberdi Nurmamedovas buvo nuteistas 4 metams, pagal sufabrikuotus kaltinimus. Mūsų mieste, meras kol kas negali nuteisti opozicijos lyderių, bet gali juos pasmerkti kišeninėje etikos komisijoje.
Mūsų mieste yra vis daugiau požymių, kurie liudija apie mūsų miesto mero Turkmėnistaninį valdymo stilių, kuris nepriimtinas Europos sąjungoje.
Meras demonstruoja nepagarbą ir aroganciją opozicijos atžvilgiu. Demokratinėse šalyse yra priimta, kad etikos komisijos, antikorupcijos komisijos yra patikimos opozicijai. Meras šį principą grubiai pamynė, nes norėjo likti neatskaitingas visuomenei ir kišenėje turėti vėzdą politiniams oponentams talžyti.
Savo ataskaitoje meras įžūliai tyčiojasi iš tarybos narių ir miesto bendruomenės teigdamas, kad yra atviras visuomenei. Tai meras teigia po to, kai iki šiol visuomenei nėra žinoma, kokiems jo draugams ir draugėms savivaldybės įmonė „Klaipėdos energija“ švaisto labdarą ir paramą, o savivaldybės posėdžio įrašą pavyksta gauti tik po keturių prašymų raštu.
Mes turime ir daugiau simbolinių įrodymų apie mūsų miesto mero aroganciją ir besiformuojamą asmenybės kultą. Demokratinėse valstybėse, merai, parlamentų pirmininkai, savo portretą įstaigos vadovų galerijoje, „pasidžiauna“ tik tada, kai palieka postą. Mūsų miesto meras yra suaugęs su savo postu, kad savo portretą pasidžiovė jau šiandien.
Praėjusiais metais Klaipėdoje įvyko beprecedentinis atvejis demokratinėje valstybėje– buvo atidaryta mero fotografijų paroda, kurią aplankė pats „modelis“. Jei tai būtų karikatūrų paroda, mero apsilankymas joje parodytų jo humoro jausmą. Tai nebuvo karikatūrų paroda, todėl mero apsilankymas joje parodo besiformuojantį asmenybės kultą.
Kiekvienoje demokratinėje valstybėje labiausiai yra vertinamas žmogus ir jo nudirbami darbai. Tik diktatūrinėje, Azijinio tipo valstybėje yra vertinami tankai, lėktuvai, gamyklos ir kitas materialus šlamštas. Mūsų miesto meras kiekvieną vasario 16 –ąją teikdamas miesto vėliavą, parodo, kam jis teikia prioritetą. Per visus tuos metus, miesto vėliava nei karto nebuvo įteikta kokiams nors žmogui – menininkui, pedagogui, architektui. Miesto vėliavos buvo teikiamos beveik vien kelininkams ir statybininkams. Šį betono ir monolito garbinimą, vainikavo šių metų vasario 16 oji, kur 16 pilietiškiausių klaipėdiečiu buvo tik įvadas į kelininkams teikiamą apdovanojimą, kurių vienintelis nuopelnas Klaipėdai, buvo tinkamas valstybės ir savivaldybės pinigų įsisavinimas.
Tokio valdymo stiliaus dėka mes tiesiame kelius burokėlių laukuose, Klaipėda ima visi stipriau atsilikti nuo Kauno pagal interneto vartotojų procentą, mūsų miestas yra labiausiai užterštas kietosiomis dalelėmis, o apskrityje yra daugiausia nelaimingų mirčių darbe.
Miestas negali spręsti XXI ojo amžiaus iššūkių, kai miesto vadovo mentalitetas yra užstrigęs brėžnevinės stagnacijos tyruose.
Mūsų meras yra analoginis vadovas, skaitmeniniame amžiuje.
Mūsų meras yra tripūdė po miesto kaklu.
Kolegos tarybos nariai, netvirtinkime tos rašliavos, kurią šis meras vadina ataskaita, ir leiskime mūsų miestui atsikvėpti laisviau.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Ataskaita galima nusipirkt, o mentaliteto nenusipirksi. Sugadino statybu triuksmas ir dulkes mero mentaliteta. Belieka sulaukti mero nuotrauku teikimo ceremonijos nusipelniusiems statybininkams. Tokios arogancijos merui galetu pavydeti net pasaulines izymybes. Is tolo dvelkia jo unhuman face. Tokiems zmonems internetas nereikalingas, jiems uztenka kalkuliatoriaus savo procentui issiskaiciuoti. Uzstrigo statybininkas statybu tyruose. Kas jam vargsui parodys kelrode zvaigzde? Gentvilas laiku pabego, gal ir Taraskevicius dar spes. Paskutinis traukinys dar laukia...