2011-07-19

R.Bražinskas tikisi šunį priversti ėsti žolę

Klaipėdos miesto tarybos narys Rolandas Bražinskas klaipėdiečius pradžiugino savo idėjomis kaip, jo žodžiais sakant, „…efektyviai greitai, neskausmingai miesto biudžetui bei naudingai miestiečiams spręsti automobilių stovėjimo aikštelių plėtros problemas miegamųjų rajonų kiemuose.” Deja tenka pasakyti, kad ilgamečio tarybos nario pasiūlymai problemų nespręstų nei greitai, nei efektyviai nei neskausmingai.

Nes:
1. Siūlomas projektas gal būt padėtų tik tiems kiemų gyventojams, kurių kvartalo viduje yra riebus investuotojų dėmesio vertas žemės skypas. Jei aplink nėra patogaus laisvo žemės skypo, problemos sprendimas ir toliau nepajuda iš mirties taško (Problemos sprendimas neefektyvus)
2. Mes negalime būti tikri, kad Klaipėdos mieste yra rinkos poreikis minėtiems privataus verslo objektams – degalinėms, autoservisams ir plovykloms. Man taip pat kelia rimtų abejonių, kad valstybinės žemės perdavimas tokiai veiklai vykdyti yra suderimas su koncesijos įstatymo nuostatomis. Kita vertus nesuprantamas yra noras viską daryti supainiotai ir nekonkrečiai. Kodėl tokiu atveju sklypo paprasčiausiai neparduoti, o už gautus pinigus įrengti mašinų stovėjimo aikštelių? (Problemos sprendimas neskausmingas miesto biudžetui).
3. Gaila, kad tarybos narys tokių idėjų nereiškė 2008 metais. Šiuo metu yra pradėti rengti visų daugiabučių namų kvartalų detalieji planai. Jiems finansavimas buvo skirtas 2009 metų biudžete. Jei tuometinė taryba būtų pritarusi tokiai R.Bražinsko iniciatyvai, kvartalus projektuojantis architektas, galėjo atrinkti potencialiai investiciniams projektams patrauklius žemės sklypus. Šiandien ši iniaciatyva griautų visą planavimo sistemą. Tai nukelia problemos sprendimą į dar tolesnę perspektyvą. (Problemos sprendimas greitai)
4. Šios iniciatyvos autorius visiškai ignoruoja piliečių požiūrį galimą užstatymo intensyvinimą jų gyvenamųjų namų kaimynystėje. Tai neišvengiamai iššauks protestus ir supjudys vienus kaimynus su kitais. Labai gaila, kad tarybos narys nenagrinėjo galimybių kaip galima išspręsti automobilių parkavimo problemas, neprievartaujant gyventojų į savo gyvenąmąją aplinką įsileisti svetimkūnį. (problemos sprendimas neskausmingas mietiečiams)
Labai gaila, kad Rolando straipsnyje gausu ir faktinių klaidų, kurių neturėtų daryti politikas, ketverius praėjusios kadencijos metus dirbęs miesto teritorijų planavimo komitete. Darant kvartalų detaliuosius planus ne visa žemė yra priskiriama vienam ar kitam namui. Dažniausiai aplink namą yra formuojamas žemės skypas reikalingas namui funkcionuoti, o visa likusi teritorija lieka valstybine žeme. Būtent todėl namo gyventojai negali įsirengti sau mašinų stovėjimo aikštelių, nes dažniausiai jų namui priskiriamas žemės skypo riba brėžiama vos du metrai nuo namo sienos.
Automobilių aikštelių problema miegamuosiuose rajonuose pajudės iš mirties taško kai valdžia nustos būti šunimi ant šieno. Praėjusioji valdžia negalėdama padaryti aikštelių savo lėšomis jų neleido padaryti niekam. Rolandas Bražinskas siūlo padaryti šunį žoliaėdžiu.
Daugiabučių namų kiemuose plėsti mašinų stovėjimo aikšteles biudžeto sąskaita nebūtų sąžininga ir todėl, kad mes palengvintumėme sąlygas tik automobilistams, tačiau už aikšteles mokėtų visi – net ir tie, kurie automobilio iš viso neturi.
Miesto valdžia vietoj to, kad pati įrenginėtų stovėjimo aikšteles turėtų sukurti sistemą, kaip leisti žmonėms patiems įsirengti stovėjimo aikšteles manais už ilgalaikę teisę ten statyti savo automobilį. Kvartalų detalieji planai bus baigti rengti 2013 metais, žmonių nepiktins naujų statybų invazija, o procesai judės greitai, neskausmingai gyventojams ir miesto biudžetui. Miestiečiams bus suteikta pasirinkimo galimybė: arba strimgalviais lėkti namo ir ieškoti kur pasistatyti automobilį nemokamai arba sukrapštyti pinigėlių ir parvairuoti savo plieninį draugą į jam oficialiai skirtą stovėjimo vietą. Būtent tokio pasirinkimo nesuteikia Rolando Bražinsko planas.