2010-10-18

Humoras rinkimų kampanijoje

Kol klaidžiojau po broliukų latvių rinkimų technologijas, pastebėjau daug įdomių rinkimų technologijų perliukų, kurių užteks dar ne vienam blogo įrašui. Šiandien Jūsų dėmesiui pateiksiu linksmą filmuką, kuriuo dabartinės latvių valdžios partijos "smogė" vienam iš pretendentų į ministrus pirmininkus.
Šio filmo pagrindas - sena gera rusiška L.Gaidajaus komedija "Operacija Y ir kiti Šuriko nuotykiai". Ant to filmo buvo uždėti kiti žodžiai, tačiau iš esmės daugelis, bent jau mano kartos žmonių, tuos žodžius prisimena kaip "Tėve mūsų...".
Kadangi tuos žodžius mes puikiai žinome, psichologiniame lygmenyje mums kyla asociacijos, kurias lengvai perduodame ir naujiems personažams. Todėl pretendentas į Latvijos premjerus, staiga tapo girtuokliu mušeikai, bet kokia kaina besiveržiančiu į bet kokį postą. Tačiau galų gale visiems keturiems metams patupdomas į Rygos dūmą, kur jį "auklės" prorusiškos partijos "Šurikas" Ušakovas.
Geriau nebūna. Reklama pataikė į dešimtuką. matydami linksmą vaizdelį, mes aiškiai norime jį parodyti kitiems. Taip mes siunčiame nuorodas savo draugams. Panašiai šis filmukas atsidūrė pas mane, o aš jį siunčiu Jūsų dėmesiui

2010-10-15

Juodosios technologijos Latvijoje II


Mūsų "braliukai" latviai, praėjusiuose rinkimuose nesibodėjo taikyti ir tikrai juodųjų technologijų. Įrodydamas savo žodžius pridedu skelbimą laikraštyje. Formaliai šis laikraščio skelbimas būtų lyg tai "trečiosios šalies" palaikymas. Žinoma vargu bau ar "naudos gavėjas" ministro pirmininko V.Dombrovskis, labai džiaugėsi tokiu palaikymu.

Taigi, kas yra juodosios technologijos ir ko juos skiriasi nuo negatyvios kampanijos?
Mano supratimu juodosioms technologijoms būdinga keletas savybių:
1. Anonimiškumas - kampanijos užsakovas paprastai linkęs būti pasislėpęs, arba net pasisavinti oponento vardą, tam, kad jis būtų diskredituotas
2. Amoralumas - veiksmai, kuomet siekiama ne atskleisti netinkamas oponento politines nuostatas, tačiau siekiama pažeminti oponentą, diskredituoti jį visuomenės akyse.
3. Dezinformacija - kai oponentui yra suteikiamos savybės, politikos ir nuostatos visiškai neturinčios nieko bendro su oponento politika ir nuostatomis.


Juodųjų technologijų tikslas yra diskredituoti oponentą, viliantis, kad jis negaus balsų ir jo rinkėjai arba liks namie arba balsuos už jūsų partiją. Šių technologijų taikymo problemos yra kelios. Pirmiausia mes gyvename daugiapartinėje sistemoje ir jei ant partija A išvers kibirą mėšlo ant partijos B, nusivylusių rinkėjų balsai gali atitekti partijai C. Antra problema - gali suveikti "užuojautos efektas" ir visi kaip tik parems mušamą partiją. Trečia - šiandien Lietuvoje kur kas didensnė problema yra bendra rinkėjų apatija ir ją numušinėti tokiais metodais jau primena mazochizmą.

2010-10-13

Juodosios technologijos Latvijoje


Prabėgę rinkimai Latvijoje buvo įdomūs ne tik savo rezultatu, bet ir pačia rinkimų kampanija. Kalbant su daugeliu savo klientų, kuriems padedu daryti rinkimų kampaniją, jie prašo manęs daryti kampaniją garbingą, "be pykčio". Man atveju lieka perklausti kliento ar jis pageidauja pilkos ir nuobodžios kampanijos ar nori garbingos rinkimų kampanijos.
Pas mumis Lietuvoje keistai suvokiama, kad parodyti oponento blogybes, pozicijų skirtumus yra "juodosios technologijos" ir juodasis "pijaras". Jei remsimės šia nuomone, mano įkelta nuotrauka jau yra juodžiausias įmanomas "pijaras".
Tačiau sustokime minutėlę ir pagalvokime ar mūsų įsitikinimas yra tiesa. Parodyti, kad oponentai nėra teisūs, kur veda jų politika, arba kaip jie dirbo praeityje, nėra juodasis "pijaras". Tai negatyvi kampanija. Visuomenė moka politikams ne tik už tai, ką jie žada, bet ir už tai, kad jie pasakytų rinkėjams visą tiesą apie politinius oponentus.
Matyti oponentų trūkumus ir leisti visuomenei apie trūkumus nesužinoti yra negarbinga. Tai kur kas negarbingiau nei padaryti tokį nuotraukose pavaizduotą plakatą. Taip politikai nusižengia svarbiausiam savo veiklos principui - visomis išgalėmis tarnauti visuomenei.
Kas tokiu atveju yra negarbingas - juodasis "pijaras"? Jo esminis skiriamasis bruožas yra: nesantaikos kurstymas, išgalvotų nuostatų primetimas oponentui ir anoniminės atakos. Politika yra riterių užsiėmimas. O riteriai už savo idėjas stoja visu ūgiu. Jei už savo teiginius nestoji visu ūgiu, - teiginys tampa juoduoju "pijaru".

2010-10-11

Partiniai susidvejinimai

Tėvynės sąjunga nuo Socialdemokratų partijos skiriasi kaip diena nuo nakties. Tėvynės sąjunga yra vertybinė partija. Tautinės vertybės, patriotizmas, pasiaukojimas Tautai yra partijos alfa ir omega. Vertybių gynimui ir puoselėjimui atiduodamas prioritetas – dažniausiai disciplinos ir pragmatizmo sąskaita.

Dėl tos priežasties visiškai nenustebau kaip Naglis Puteikis dienraštyje „Vakarų ekspresas“ pliekė partijos lyderį A.Kubilių. Puteikis latvių premjerui suteikė mitinių savybių, kokių nematė patys latviai. Na o realų žmogų, Lietuvos premjerą, jis daužė baisiau nei opozicijos lyderis.

Puteikis galėjo jausti ramiai. Jam nebus pasiūlyta padėti partijos bilieto, nes negi TS-LKD bus kaip kokie komunistai ir reikalaus ne ištikimybės Lietuvai, bet kažkokiam neaiškiam dariniui, kokia yra politinė partija.

Socialdemokratų partija yra to reikalo antipodas. Jie vertina pragmatizmą (nes jų idėjos patyrė fiasko) ir discipliną (čia iš revoliucinių laikų). Todėl socialdemokratams nereikia išmesti apsivogusių savo partijos narių, jei tik šitas narys lieka ištikimu „brazauskiečiu“.

Šio rašinio nebūtų, jei ne Klaipėdos vėjas. Jis taip papūtė į socialdemokratų protus, kad uostamiesčio socialdemokratai ėmėsi piketuoti prieš savivaldybės administraciją, kuriai vadovauja socialdemokratas. Įdomu ar ilgai lauksime socialdemokratų sankcijų? Ar išėjus AM, „socialdemokratų“ dantys jau nebe tie...



2010-10-08

Kęstutis Gabšys: "Vaikas - ne "mokinio krepšelis"

Uostamiesčio politikas Kęstutis Gabšys tik nuo praėjusių metų pradėjo dėstyti Klaipėdos aukštojoje verslo mokykloje ir iš karto pelnė studentų simpatijas.

Kada sužinojote, kad atsidūrėte tarp kandidatų tapti mylimiausiu Klaipėdos mokytoju? Ar jums tai svarbus įvertinimas?

Kad esu nominuotas "Mylimiausio mokytojo" titului, paskelbė viena klaipėdietė socialiniame tinkle "Facebook". Perskaitęs aprašymą iš pradžių supykau, po to ilgai juokiausi. Mane nominavęs žmogus ar žmonės buvo tikrai linksmų plaučių. Nesijaučiu esąs vertas mylimiausio mokytojo titulo. Manau daugelis balsuoja už mane dėl mano visuomeninės veiklos.

"Paskaita apie korupciją paliko neišdildomą įspūdį. Dabar žinau kiek, kam ir kada", - taip jus apibūdino studentai. Tai kiek ir kada?

Tai slapta informacija. Kad ją sužinotumėte, turite įstoti į Klaipėdos aukštąją verslo mokyklą, o prieš tai dvejus metus studijuoti teisę.

Studentai pasakoja, kad teoriją praskaidrinate anekdotais.

Kadangi studentai jau nebe vaikai, anekdotus pasakoju nuotaikai paskaidrinti - pagal dėstomą temą. Man patinka sovietiniai politiniai anekdotai.

Kodėl pasirinkote dėstytojo profesiją?

Mano močiutė dar smetoninės Lietuvos laikais buvo kaimo mokytoja. Manau, tai genuose. Po studijų nuolatos pagalvodavau apie doktorantūrą, tačiau pagalvodavęs vis atidėdavau geresniems laikams. Pernai gavau pasiūlymą iš Klaipėdos aukštosios verslo mokyklos. Bijojau vadovybės ir studentų vertinimų, bet darbas labai patiko. Daugelis mano pažįstamų teigia, kad pasakojant apie paskaitas ir studentus man ima degti akys.

Aš dėstau viešąjį administravimą, viešąją politiką ir apie nevyriausybines organizacijas studentams, kurie bus teisininkai ir dirba (arba dirbs) viešajame sektoriuje. Taip laimiu triskart: sutinku daug naujų žmonių, studentams perduodu savo praktinę patirtį, esu priverstas atnaujinti savo žinias, kurias po to galiu panaudoti miesto valdyme. Kartais tikrai būna gėda klausytis politikų ar valdininkų, pasakojančių nesąmones, už kurias studentui be skrupulų parašyčiau dvejetą.

Ką keistumėte švietimo srityje?

Popieriai, popieriai ir popieriai. Šiandien mokytojas pildo per daug popierių, kurie neturi nieko bendra su vaiko ugdymu ir auklėjimu. Jau nesvarbu, kaip vaikas išmokomas, kokias vertybes įgyja mokykloje, svarbu, ar gražiu šriftu yra parašytas, ar tinkamose vietose yra pabrauktas ugdymo planas. To neturėtų būti.

Išskirkite po 3 teigiamus ir neigiamus pedagogo bruožus.

Laikausi šių principų: būti griežtam ir teisingam, žiauriai spausti per studijas ir lengviau - per egzaminus. Nuolatos mokytis, kad studentai netyčia nežinotų daugiau už tave. Tai, manau, tinka dėstytojui. Mokytojui turbūt svarbiausia yra ne tiek mokyti, kiek ugdyti žmogų. Tai kur kas svarbiau nei išmokyti matematikos ar gramatikos.

Blogas mokytojas yra ne mokytojas, o švietimo paslaugos teikėjas; jam mokinys yra ne vaikas, bet "mokinio krepšelis". Tokių neturėtų būti mokykloje.

VE 2010-10-05