2009-01-22

Kriziaus nebėra...

Pagaliau! Baigėsi Lietuvoje ekonominė krizė. Nuo šiol visi gyvensime geriau! Nuo šiol visi turėsime daug pinigų! Tautos kraujo siurbėlės Seimo nariai susimažino savo algas. Net po 15% kiekvienas! Va sužydės dabar mūsų gimtasis sodžius.
Seimo narių algos, jų dydžiai, susimažinimai ir pasididinimai tapo kertine pastarųjų dienų politinių debatų (rietenų) centrine dalimi. Dėl švento deputatų atlyginimo iš letargo miego pabudo net mano kolega blogeris Linas Poška. Esu įsitikinęs, kad dėl sutaupytų valstybės pinigų, to pilietinio pabudimo tikrai reikėjo.
Deja, kai pradedi skaičiuoti šis pilietinis aktyvumas tampa švelniai sakant truputį beprasmiškas. Per metus taip save nusikriaudę Seimo nariai valstybės biudžete sutaupys 2 milijonus litų. Maždaug tiek, kiek kainavo riaušėse išdaužyti Seimo langai.
Aš manau, kad tokie blogeriai kaip Linas Poška nagrinėjantys Seimo narių sandorius su velniu dėl Seimo narių atlyginimų iš tikrųjų siekia kitokių, labai negerų tikslų. Štai neseniai ministras pirmininkas A.Kubilius pareiškė, kad šiemet bus pradėta valstybės institucijų reforma, kurios svarbiausias uždavinys 10 procentų sumažinti valstybės išlaidas.
Toks išlaidų sumažinimas valstybei padėtų sutaupyti apie 2 milijardus litų. Šio išlaidų mažinimo esmė glūdi ne mechaniniame įstaigų biudžeto sumažinime, bet nereikalingų funkcijų atsisakyme. Kitaip sakant paliekant valstybės pinigus ten kur jų reikia 100 proc., o ten kur jų nereikia nupjaunant juos iš viso.
Gerbiamiems skaitytojams noriu priminti, kad šioje valdančiojoje koalicijoje yra viena partija, kuri buvo valdančiojoje koalicijoje prie socialdemokratų. Dar daugiau ši partija konkroliavo tą pačią Vidaus reikalų ministeriją. Būtent šiai partijai ir priklauso kolega Linas. Esu tikras, kad šioje ministerijoje yra daug “gerų” funkcijų, kurios reikalautų saulėlydžio komisijos aštraus žvilgsnio.
Kolegą Liną siūlau prisidėti prie akcijos ir reikalauti, kad vidaus reikalų ministerija panaikintų brangią ir niekam nereikalingą 80 litų kainuojančią ID kortelę, kuri bus privaloma visiems Lietuvos piliečiams. Savo esme naujoji ID kortelė primena dar vieną Vilniaus – Europos kultūros sostinės projektą.Tokių plačiai nereklamuojamų, tačiau visiškai beprasmių valstybės vykdomų projektų yra šimtai, bet jų naikinimas reikalauja sudėtingo, nuoseklaus ir sunkaus darbo. Kaip tik tokio, kurio visokio plauko populistai dirbti nenori. Yra kur kas lengviau badyti pirštu į atlyginimus. Ir žmonėms pavydas ima ir rimtų reformų daryti nereikia

2009-01-18

Teisė į riaušes?

Vilniuje vykusios riaušės, uždavė pagrsta klausimą ar atskiros visuomenės grupės turi teisę reikšti nepasitenkinimą ar pasipiktinimą vyriausybės veikla. Mes visi žinome, kad demokratinė visuomenė ir jos įstaymai mums visiems užtikrina tokią teisę. Tačiau esu įsitikinęs, kad bet kokie sunkmečiai, bet kokia neteisybė (kurios minėtu atveju buvo tikrai mažai) nesuteikia teisės naikinti valstybės ir privačių asmenų turto. Ir visi šitie veiksmai policijos pareigūnų turėtų būti griežtai persekiojami.

Ryšium su riaušėmis Vilniuje, vykusiais mitingais Klaipėdoje, įdedu Ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus pareiškimą. Tikiuosi malonaus skaitymo.

Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus pareiškimas
dėl riaušėmis virtusio mitingo

Ekonomikos lėtėjimas, senkančios valstybės biudžeto pajamos, privertė mus daryti ryžtingus sprendimus, Seime patvirtinome krizės suvaldymo planą. Šį planą iš esmės galima vadinti socialinių garantijų išlaikymo planu, nes tokiu būdu užtikrinome, kad laiku pensijas gautų pensininkai, atlyginimus – mokytojai, gydytojai, policininkai, kiti valstybės tarnautojai, pašalpas – socialiai remtini žmonės. Darėme viską, kad kuo mažiau nukentėtų socialiai labiausiai pažeidžiami, mažiausiai uždirbantys žmonės.
Sutinku, kad ne viską padarėme laiku ir kokybiškai, nepavyko visos naštos paskirstyti absoliučiai teisingai ir solidariai, ne visus sprendimus tinkamai paaiškinome. Suprantame galimą žmonių nepasitenkinimą ir visiškai palaikome žmonių teisę tai parodyti taikiuose mitinguose.
Su jai esame pasiruošę tartis, kalbėtis, aiškintis. Radijo ir televizijos vadovų prašysime, kad nuo kitos savaitės mūsų ministerijų specialistams būtų suteikiamas laikas atsakyti į žmonių klausimus, paaiškinti, kaip juos gali paliesti mokesčių įstatymų pakeitimai.
Kalbėsimės tik su tais, kurie aiškiai atsiribos nuo riaušininkų, nuo tų, kurie kelia sumaištį ir kėsinasi į Konstitucinę santvarką.
Aiškiai matėme, kad už tų, kurie kėlė riaušes, jautėsi tvirtas organizacinis stuburas, labai panašus į tą, kurį jausdavome prieš 18 metų, Jedinstvos siautėjimo laikais. Matėme kurstymus internete, matėme organizuotai suvežtus žmones šiandien, matome panašų riaušių kurstytojų braižą visose Baltijos valstybėse.
Daviau pavedimą specialioms tarnyboms, kad visi kurstytojai būtų išaiškinti ir kuo greičiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Be to, asmeniškai domėjausi į medicinos įstaigas patekusių nukentėjusiųjų sveikatos būkle.
Prašau Lietuvos žmonių nepasiduoti kurstymams griauti, niokoti, daužyti. Ekonomikos sunkmečio sąlygomis, kaip geri ūkininkai, turime saugoti tai, ką sukūrėme, o ne naikinti.
Prašau kantrybės ir supratimo. Visi mes esame atsakingi už savo valstybę, už jos ateitį. Tikiu, kad jei būsime vieningi, įveiksime visus sunkumus.

2009-01-16

2009-01-15

TS-LKD Klaipėdos skyrius kviečia burtis į draugų ratą „Facebooke“



Naujaisiais metais Tėvynės sąjungos Klaipėdos skyrius pakvietė visus skyriaus draugus ir rėmėjus burtis į draugų ratą didžiausiame socialinių ryšių tinkle „Facebook“.
Visi „Facebook“ tinklo nariai, prijaučiantys uostamiesčio konservatorių veiklai ir vertybėmis gali tapti tinklo „Klaipėdos konservatoriai“ gerbėjais. Norintys tapti Klaipėdos konservatoriai gerbėjais, prieš tai turi užsiregistruoti ir susikurti savo anketą „Facebook“ tinkle.
TS-LKD Klaipėdos skyriaus vicepirmininkas Kęstutis Gabšys“ mano, kad „puslapis yra skirtas ne tik partijos Klaipėdos skyriaus nariams, bet ir visiems prijaučiantiems. Ne paslaptis, kad ne kiekvienas drįsta tuoj pat pildyti anketą ir stoti į politinę partiją, nors paramą mūsų partijai jautė ir reiškė nuolat. Tai bus gero kelio pradžia“.
Socialinių ryšių tinklas „Facebook“ yra populiariausias tokio pobūdžio portalas pasaulyje. Šiuo tinklu naudojasi daugiau nei 130 milijonų vartotojų visame pasaulyje. Savo klientams šis tinklas suteikia galimybę susipažinti tarpusavyje, rašyti asmenines ir viešas žinutes, dalintis video ir audio įrašais, publikuoti nuotraukas. Dėl savo stebėtino populiarumo vis daugiau politinių partijų ir politikų atsidaro savo puslapius minėtuose socialinių ryšių tinkluose.

2009-01-06

ID kortelė - dar viena Europos kultūros sostinė

Besibaigiant Naujiesiems metams, mūsų vidaus reikalų ministerija nusprendė, savo piliečiams pateikti dar vieną dovaną. Kol visa visuomenė pagrįstai jaudinosi dėl naujai įdiegiamų antikrizinių priemonių, vidaus reikalų ministras pratęsė ankstesnės valdžios puoselėtas tradicijas ir nusprendė įdiegti naujo pavyzdžio asmens identifikavimo kortelę.
Vidaus reikalų ministerijos pranešimas tiesiog šokinėja iš džiaugsmo, nuo naujos kortelės suteikiamų galimybių: „Tokia asmens tapatybės kortelė leis saugiai identifikuoti asmenį, suteiks asmenims galimybę saugiu elektroniniu parašu pasirašyti elektroninius dokumentus (sutartis, deklaracijas ir pan.) ir pasinaudoti nacionalinėmis bei tarpeuropinėmis viešosiomis elektroninėmis paslaugomis, o viešąsias elektronines paslaugas teikiantys paslaugų teikėjai galės saugiai ir patikimai identifikuoti bei autentifikuoti asmenis elektroninėje erdvėje“, – apibūdindamas naująsias asmens tapatybės korteles sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.
Naujasis ministras šitame savigyros šedevre pamiršo paminėti, kad dėl šitos „kosminių technologijų“ pagrindu padarytos kortelės, jos kaina kiekvienam piliečiui išaugs 8 kartus. Seniau asmens tapatybės kortelė kainavo 10 litų ir nešiojausi aš ją laisviau nei savo vairuotojo pažymėjimą. Dabar, kai naujoji kortelė kainuos tokius baisius pinigus, net ir senąją savo 10 litų vertės kortelę, laikysiu seife. Nes jai ją pavogs būsiu priverstas imti naują, kainuojančią jau 80 litų.
Šitas valžios išlaidavimas buvo pagrįstas sena, jau mantra tapusia giesmele apie tai, kad tokio sprendimo reikalauja Europos sąjunga. Tame pačiame VRM pareiškime tegiama, kad „Pagal Europos Sąjungos (ES) strateginius dokumentus, iki 2010 m. turėtų būti sudarytos galimybės visiems ES piliečiams ir verslo subjektams naudotis saugiomis elektroninio identifikavimo priemonėmis. Todėl tokios kortelės jau pradedamos naudoti daugelyje ES valstybių narių“.
Aš tuo tarpu esu linkęs ši žingsnį pavadinti elementariu išlaidavimu ir aklu Europinių direktyvų kopijavimu. Ir esu įsitikinęs, kad skirtingai nuo mūsų mažai ES senbuvių ryžtųsi savo piliečiams įpiršti tokios neapsakomos brangybės produktą.
Mano numylėta Didžioji Britanija iš viso svarsto ar reikia įsivesti net šiandien Lietuvoje naudojamas dešimties litų vertės ID korteles. Jei Britanijos vidaus reikalų ministras prakalbtų apie 80 lt vertės ID korteles, esu įsitikinęs, kad po to jam ir premjerui tektų skubiai bėgti į Winzoro rūmus ir šaukti pirmalaikius parlamento rinkimus. Įdomu, kiek tokios „vertybės“ neturėjimas pakeis Britanijos internetizaciją ir kaip pagilins joje siaučiančią ekonominę krizę?
Esu įsitikinęs, kad vidaus reikalų ministras sugebės įtikinamai paaiškinti, kaip elektroninis parašas pakeis gyvenimą melžėjai iš Endriejavo. Tuo labiau raginu prisiminti, kad šiandien jau puikiai gyvuoja elektroninės mokesčių deklaracijos per internetinę bankininkystę, kurios paslaugomis naudojasi vis didesnis skaičius žmonių. Kodėl nebuvo nueita šiuo keliu, įgyvendinant ES direktyvas?
Vidaus reikalų ministerija tokiomis kosminėmis kortelėmis aprūpino visus valstybės tarnautojus. Šie žmonės yra aktyvūs e-visuomenės vartotojai. Suprasčiau, jei tokia kortelė būtų pateikiama kaip pasirinkimo galimybė. Gal būt ją rinktųsi įmonių vadovai, buhalteriai, kiti verslo žmonės. Tačiau, esu įsitikinęs, kad trys milijonai tokių kortelių yra perteklinis valdžios sprendimas. Visiškai niekam nereikalingas.
Šiandien, socialiniame tinkle „Facebook“, vienas jaunasis liberalas pasiūlė man prisidėti prie tikslo ir stabdyti mokesčių didėjimą. Aš siūlau vietoje to stabdyti kvailų ir brangių ID kortelių diegimą. Man bus keista, kad gegužės mėnesį, R.Čiupaila ir R.Palaitis Vilniaus centrinėmis gatvėmis vilks mokesčių naštos akmenį.
Patys mums prikabinę modernaus titano liejinio mokesčių akmenį.

2009-01-01

Mažas, gražus šunkiukas

Gruodžio 31 osios vakarą, kai ruošiausi važiuoti švęsti Naujųjų metų, su manimi nutiko įdomus ir puikus nuotykis. Kol į automobilį kėliau vakarėliui skirtus valgius ir gėrimus, nežinia iš kur mano automobilyje atsirado šuo.
Tai buvo juodas ilgaplaukis taksas. Gražus simpatiškas šunelis jaukiai susirangė automobilio priekinėje sėdynėje ir nerodė jokio noro iš ten trauktis. Jis negynė naujosios savo nuosavybės agresyviu lojimu. Jis neinkštė kaip bejėgis padaras. Jis tiesiog sėdėjo ant automobilio sėdynės ir linksmai vizgino uodegą. Tarsi jaustųsi šios sėdynės šeimininku.
Gyvenimas nėra pasaka ir šis šuniukui mano automobilį teko palikti. Vis dėl to, ši istorija manau labai simboliška. Žmonės sako, kad kaip sutiksi naujuosius, taip gyvensi visus šiuos metus.
Šis šuniukas man priminė tai, kad mūsų gyvenimas susideda iš santykių. Rūpindamiesi kitais, mes pasirūpiname savimi, nes įrodome pasauliui esame reikalingi.Šiais metais mūsų gyvenimas bus lydimas ekonominių netikrumų ir išbandymų. Linkiu, kad 2009 mums būtų mūsų santykių stiprybės ir jų kūrimo metai. Daiktus galima nusipirkti, tuo tarpu santykių nenusipirksime niekados